Anggota Dewan Undangan Negeri Datuk M. Asojan (BN-Gambir) menggesa kerajaan negeri Johor untuk mengkaji semula peraturan perumahan untuk merangsang pembangunan rumah mampu milik di luar wilayah Iskandar Malaysia.

Asojan berkata bahawa ia adalah sukar untuk mencari pembangunan perumahan merangkumi lebih daripada 1.21ha di Tangkak dan juga di Bukit Gamir disebabkan pemaju hartanah di kawasan luar bandar lebih suka untuk membina projek-projek yang lebih kecil.

Beliau mendedahkan bahawa pemaju membina rumah di atas tanah di bawah 1.21ha telah dikecualikan oleh kerajaan negeri daripada membina rumah-rumah Skim Perumahan Mampu Johor (RMMJ), yang menyebabkan sesetengah pemaju sengaja menjalankan projek plot kecil tanah.

Untuk mengelakkan pembinaan rumah RMMJ, sesetengah pemaju menjalankan juga  penandaan sempadan dalam plot yang lebih kecil iaitu kurang daripada 1.2ha.

“Ini mewujudkan satu cabaran kepada kerajaan, pihak berkuasa tempatan dan agensi dalam merancang kemudahan awam untuk menyelaraskan peruntukan RMMJ itu,” katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri semasa sesi perbahasan.

Manakala negeri itu mewajibkan pemaju hartanah untuk mengetepikan 40 peratus daripada projek mereka bagi rumah RMMJ, Asojan percaya bahawa langkah itu tidak berkesan dalam memastikan pembangunan rumah mampu milik  di daerah-daerah seperti Tangkak.

“Saya berharap Perumahan negeri dan jawatankuasa Kerajaan Tempatan akan mengkaji dasar RMMJ lagi supaya semua pemaju perlu membina rumah-rumah RMMJ, tidak kira saiz pembangunan,” katanya.

“Ini boleh membantu untuk menyelesaikan isu perumahan yang mampu dimiliki di luar Iskandar.”

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements