PETALING JAYA: Statistik yang kuat dan bukti anekdot menunjukkan permintaan dalam pasaran hartanah terus melemahkan, menurut Maybank Investment Bank Research.

Firma itu juga berkata kes lalai pinjaman dilaporkan dan kenaikan bilangan hartanah untuk lelongan menunjuk kepada persekitaran pasaran yang mencabar.

“Daripada perbincangan kami dengan pihak bank dan peserta industri, terdapat peningkatan dalam bilangan hartanah meletakkan untuk lelongan, manakala bank-bank telah melaporkan beberapa kes-kes terpencil kecil, pemaju hartanah tidak tersenarai ingkar sejak setahun lalu.”

Firma penyelidikan itu berkata bahawa bekalan akan terus mendahului permintaan dalam tempoh terdekat, terutamanya apabila unit, terutamanya bangunan tinggi dilancarkan di bawah skim pinjaman 5/95 perumahan antara 2012-2013, mula beroperasi.

“Statistik terkini dan penemuan dari perbincangan kami dengan bank-bank dan peserta industri menunjukkan satu lagi tahun yang mencabar bagi sektor hartanah.

“Kami menjangka jualan hartanah keseluruhan kekal lemah di tengah-tengah momentum ekonomi yang perlahan, amalan pemberian pinjaman bank berhati-hati dan penawaran hartanah baru.”

Maybank berkata bilangan hartanah kediaman yang tidak terjual dijangka diniagakan dalam jangka masa pendek terutamanya di Johor dan Pulau Pinang, memandangkan jumlah yang tinggi hartanah baru dilancarkan di 2012-2014.

“Bergantung kepada lokasi, ia akan mengambil sedikit masa untuk permintaan mengejar dengan kuantiti bekalan yang akan berlaku.”

Memetik statistik daripada Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC), Maybank berkata jumlah negara hartanah kediaman tidak terjual semakin meningkat.

“Jumlah hartanah yang belum dijual meningkat sebanyak 6% suku-ke-suku dan 2% tahun ke tahun pada suku ketiga 2015, dengan jumlah tertinggi saham yang tidak dijual berada di Johor (23%) dan Selangor (18.6%) .

“Pada suku ketiga 2015, penawaran negara melonjak sebanyak + 5% suku ke suku, 18% tahun ke tahun dan kami akan mengharapkan ia terus meningkat tahun ini.”

Firma penyelidikan itu juga menekankan bahawa pelbagai skim perumahan kerajaan menunjukkan kemasukan potensi perumahan yang mampu dimiliki, yang akan menimbulkan persaingan kepada pemain sedia ada.

“Kami berpendapat bahawa pemaju mungkin telah dipandang ringan pertandingan berpotensi dari pelbagai skim perumahan kerajaan.

“Skim perumahan di bawah kerajaan negeri dan persekutuan telah mencipta penawaran besar rumah mampu milik di negara ini dan ini boleh menimbulkan persaingan yang kuat kepada pemain sedia ada terutamanya apabila kebanyakan pemaju juga memberi tumpuan kepada segmen perumahan mampu milik sekarang.”

Memetik Skim Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA), Maybank berkata terdapat 227.776 unit rumah PR1MA diluluskan (berharga antara RM100,000 dan RM400,000 bagi rakyat Malaysia dengan pendapatan isi rumah bulanan antara RM2,500 dan RM10,000.

Daripada jumlah ini, katanya, 66.869 unit kini dalam pembinaan (17% di Pulau Pinang, diikuti dengan 16% di Kedah, 12% Perak, 8% Selangor dan 7% di Johor).

“Daripada perbualan kami dengan pembiaya gadai janji di sana, kita difahamkan bahawa bakal pembeli PR1MA rumah boleh meminjam sehingga margin% 110 kewangan daripada harga jual beli, tertakluk kepada pemeriksaan latar belakang kredit mereka.

“Ini berbanding terhadap pembiayaan margin 90% yang biasa ditawarkan kepada projek swasta (untuk pembelian harta kediaman pertama dan kedua, tertakluk kepada pemeriksaan latar belakang kredit, jenis projek dan diskaun / rebat yang ditawarkan oleh pemaju).”

-THE STAR ONLINE

 

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements