Kerja di tapak Batu Kawan 24 ekar telah bermula

GEORGE TOWN: Gedung IKEA pertama di kawasan utara akan dibuka di Pulau Pinang pada suku ketiga 2018.

Ikano Pte Ltd, pemilik pemegang francais IKEA di Singapura, Malaysia dan Thailand, berkata kerja-kerja di tapak Batu Kawan telah bermula dan rancangan kini sedang dijalankan untuk menyediakan plot 24 ekar untuk pembangunan.

“Kami mengesahkan hari ini rancangan kami untuk membuka kedai di Pulau Pinang pada suku ketiga tahun 2018,” kata Pengarah Urusan Christian Rojkjaer dalam satu kenyataan.

Ikano telah bekerjasama dengan Aspen Group pada bulan September 2014 untuk membeli 245 ekar tanah dari Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang untuk membangunkan Aspen Vision City (AVC), di mana kedai IKEA yang akan ditempatkan.

Ikano akan memegang kepentingan 20% di AVC manakala Aspen baki 80%. kedai IKEA yang dirancang akan dimiliki sepenuhnya oleh Ikano.

“Kami mahu mengubah petak besar tanah di Batu Kawan sebagai metropolis baru di mana orang boleh hidup, bekerja dan bermain. Sebuah pusat membeli-belah diterajui oleh IKEA merupakan komponen utama pelan pembangunan untuk AVC.

“Visi IKEA adalah untuk mewujudkan kehidupan yang lebih baik untuk rakyat,” kata Rojkjaer.

Gedung IKEA akan membawa pelbagai berpatutan perabot rumah berfungsi untuk kawasan utara, bersama-sama dengan beratus-ratus peluang pekerjaan dan ekonomi spin-off untuk masyarakat setempat.

Pelan pembangunan jangka panjang untuk AVC termasuk kondominium, menara pejabat, sekolah antarabangsa, Hospital Columbia Asia dan tempat letak 24 ekar, menurut Rojkjaer.

“Kerja-kerja cerucuk sudah mulai berjalan lancar bagi fasa pertama – presint komersial berpagar dan berkawal dipanggil Vervéa. Rancangan untuk kondo bertingkat tinggi dipanggil Vertu Resort mendapat sambutan yang hangat apabila ia telah baru-baru ini diperkenalkan kepada orang ramai.

“Dengan nilai pembangunan kasar sebanyak RM8 bilion, keseluruhan pembangunan AVC yang dijangka siap dalam tempoh 10 tahun,” katanya.

Advertisements