PUTRAJAYA, 15 Jan – Penentu ukuran semula Bajet 2016 akan memberi tumpuan apa yang dianggap positif oleh pasaran dan rakyat, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib, yang juga Menteri Kewangan berkata recalibration itu termasuk isu kos sara hidup, kadar pengangguran, meningkatkan sektor swasta dan komoditi, terutamanya harga minyak.

“Pertimbangan ini akan meningkatkan kesejahteraan rakyat dan menangani apa yang dianggap penting oleh rakyat.

“Kami telah mengambil langkah awal, kerajaan sedang sangat proaktif dan kita tidak mahu keadaan untuk sampai kepada kami. Kita akan dapat mengambil langkah-langkah approriate untuk mengurangkan sebarang kesan negatif yang mungkin ada di ekonomi dan kebajikan rakyat, “katanya pada taklimat media di sini hari ini.

Terdahulu, beliau mempengerusikan mesyuarat tiga mesyuarat dengan para penganalisis, ahli ekonomi, ketua-ketua Jawatankuasa Ekonomi Khas industri dan untuk mendapatkan pandangan mereka mengenai penentu ukuran semula cadangan Bajet 2016.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar.

Beliau berkata, mesyuarat telah diadakan bagi memastikan proses perbincangan dan perundingan menyeluruh untuk mengumpul pandangan dan cadangan daripada pelbagai pihak yang berkaitan dengan Bajet 2016 yang recalibrated.

“Ini akan menjadi asas dan pertimbangan dalam usaha untuk membentangkan penentu ukuran semula Bajet 2016,” katanya.

Najib berkata beliau juga akan bertemu dengan wakil pengguna dan badan-badan yang berkaitan termasuk syarikat berkaitan kerajaan tidak lama lagi.

Najib dijadualkan membentangkan Bajet penentu ukuran semula 2016 pada 28 Jan

Kepada sambutan dari mesyuarat dengan pemimpin-pemimpin industri, Najib berkata, kumpulan itu positif tentang rancangan kerajaan untuk menyusun semula Bajet 2016.

“Seperti tahun-tahun sebelum ini, kami mengambil langkah-langkah proaktif di mana kita tidak mahu keadaan tertentu untuk mengenakan tekanan ke atas ekonomi negara dan membuat ia sukar untuk rakyat,” katanya.

Sementara itu, Najib berkata penentu ukuran semula Bajet 2016 tidak boleh dilihat secara berasingan tetapi harus dianggap sebagai satu pakej dasar jumlah oleh kerajaan.

“Kami perlu mempertimbangkan apa sahaja langkah-langkah kita akan melakukan mempertimbangkan kesannya terhadap pertumbuhan, pekerjaan dan inflasi,” katanya.

-BERNAMA

 

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements