SEREMBAN, 18 Jan – Felcra Bhd (Felcra) telah mengenal pasti 18 kawasan di seluruh negara sebagai persediaan untuk membina beberapa 2,207 rumah untuk generasi kedua peneroka Felcra bermula tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Ramlee Abu Bakar berkata projek-projek perumahan sedang dijalankan di Sri Makmor, Pahang dan Seberang Perak.

“Di Negeri Sembilan 100 buah rumah akan dibina di Lakai, Jelebu dan pembinaan perumahan untuk peneroka generasi kedua akan dilaksanakan secara berperingkat.

“Ramai yang memohon untuk rumah-rumah, tetapi kita menghadapi kekangan tanah,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan cek RM3.5 juta kepada kerajaan negeri dan cek RM3.4 juta kepada Menteri Besar Incorporated (MBI).

Hadir untuk menerima cek bagi pihak kerajaan negeri dan MBI adalah Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan.

Felcra menguruskan 2,200 hektar tanah MBI dan 429 hektar tanah negeri.

Sementara itu, beliau berkata Felcra akan cuba untuk mengekalkan produktiviti walaupun harga komoditi jatuh.

Beliau berkata, walaupun faktor harga adalah di luar kawalan Felcra, ia akan cuba untuk mengekalkan kecekapan yang sama mengurangkan kos.

“Felcra akan cuba untuk mengekalkan produktiviti, tetapi harga tidak memihak kepada kita. Akibatnya, kita tidak boleh mengekalkan keuntungan seperti tahun-tahun sebelumnya, “katanya.

Sementara itu, Mohamad berkata, dividen yang diterima akan digunakan sebagai modal untuk MBI untuk menjalankan aktiviti sosial seperti membantu mangsa bencana alam, membaiki rumah yang rosak dan bantuan kecemasan yang lain.

-BERNAMA

 

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements