SP Setia Bhd telah mengembangkan jejaknya di Pulau Pinang hingga ke Sebarang Prai Utara, selepas ia memenangi tender untuk tanah 677,8 sekeping  disana.

Dalam satu pengumuman, syarikat itu mendedahkan bahawa WTW Real Estate Sdn Bhd telah diberitahu bahawa mereka telah berjaya membida tender bernilai RM620 juta yang dibuat melalui anak syarikatnya Setia Recreation Sdn Bhd.

Apa yang ketaranya adalah aktiviti pembangunan harta syarikat itu dalam negeri pada setakat ini terhad kepada pulau tersebut.

“Tanah itu merupakan kemasukan sulung SP Setia ke tanah besar Pulau Pinang dan ia terletak dalam koridor pertumbuhan Butterworth-Sungai Petani, dengan akses yang baik dari Lebuhraya Utara-Selatan melalui Interchange Bertam,” katanya.

“Terletak kira-kira 18km dari Butterworth dan 32km jauh dari Jambatan Pulau Pinang yang pertama, tanah ini dikelilingi oleh beberapa buah bandar, sebuah institut perubatan, pusat membeli belah, padang golf dan sebuah kampus universiti,” tambah SP Setia.

Syarikat itu merancang untuk mengubah tanah pegangan bebas menjadi bandar baru pembangunan bercampur bertemakan eko dengan nilai pembangunan kasar sebanyak RM9.6 bilion. Pembangunan yang dicadangkan itu dijangka siap dalam tempoh 15 hingga 20 tahun.

Tanah simpanan yang belum dibangunkan oleh SP Setia di Pulau Pinang dilaporkan berada pada 56.6 ha, yang tersebar di seluruh Teluk Kumbar, Balik Pulau dan Tanjung Bunga.

Ia melancarkan pembangunan kondominium, `Setia Sky Ville ‘ di Solok Slim, Jelutong pada 5 November.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements