PETALING JAYA: Rakyat Malaysia mahu melihat kesimpulan untuk siasatan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) supaya negara boleh menangani isu-isu ekonomi yang lain, kata Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz (gambar).

Zeti, yang akan bersara pada bulan April, berkata pelbagai pihak berkuasa sedang menyiasat aspek syarikat pembangunan strategik.

“Semua orang mahu kesimpulan supaya kita boleh bergerak (atas), supaya mata wang yang lebih baik akan mencerminkan asas-asas kita dan kita boleh berurusan dengan isu-isu ekonomi yang lain yang negara ini sedang berhadapan dengan,” katanya dalam temu bual eksklusif dengan CNBC .

Zeti berkata Bank Negara telah menyelesaikan siasatannya dalam 1MDB dan beberapa tindakan penguatkuasaan telah diambil, walaupun keputusan itu hanya akan diketahui apabila ia telah dimuktamadkan dan diumumkan kepada orang ramai.

Zeti berkata, beberapa faktor yang menyumbang kepada pasaran kewangan global – seperti perubahan dalam hala tuju dasar oleh Bank Rizab Persekutuan, kejatuhan harga minyak, perkembangan geopolitik dan ekonomi China yang semakin lembap.

Apabila ditanya sama ada China melakukan kesilapan dalam pengendalian pasaran saham mereka antara lain, Zeti berkata, China “dalam tempoh peralihan kerana ia mengimbangi semula ekonominya.”

“Ia merupakan pelaburan yang sangat banyak didorong. Ia telah menjadi lebih dipacu penggunaan. Kita tahu di Malaysia kerana apabila kita mempunyai krisis kewangan Asia, kita mempunyai pelaburan pada 42% daripada KDNK, sama seperti apa yang China adalah perlu dan kami terpaksa mengekang lebihan ini.

“Dan kita mempunyai untuk mengekang pertumbuhan kredit yang berlebihan. Jadi China adalah melakukan perkara yang betul di hadapan itu, “katanya.

-THE STAR ONLINE

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements