SHAH ALAM: Kerajaan Selangor telah membuat usaha bersepadu untuk membantu rakyatnya untuk memiliki rumah, berkata Selangor Lembaga Perumahan dan Hartanah (LPHS) Pengarah Eksekutif Norzaton Aini Mohd Kassim.

Inisiatif termasuk Dana-Sel, Smart Selangor Rumah dan Smart Rent program.

Dana-Sel, ukuran sewa-untuk-sendiri selama 25 tahun, ketika ini hanya terdapat untuk penduduk setinggan di fasa pertama pelaksanaan, tetapi ia akan dibuka kepada orang ramai di sekitar Jun tahun ini.

“Pembeli akan mendapat peluang untuk membeli unit kos rendah pada harga yang apabila ia mula-mula disewakan. Katakan selepas tahun kesepuluh apabila mereka sudah mempunyai dana, kemudian kami membenarkan mereka untuk membeli dengan potongan tertentu daripada sewa, “Norzaton memberitahu SunBiz dalam satu temu bual di sini.

Satu lagi inisiatif ialah Smart Selangor Home, yang melihatkan kerajaan Selangor membantu rakyat membayar deposit untuk pembelian rumah.

“Mereka mahu membeli rumah, tetapi mereka tidak mempunyai wang yang cukup, jadi kami membayar deposit untuk mereka. Kami tidak mengenakan mereka faedah semasa tempoh pembinaan. Tetapi selepas mereka mendapatkan kunci, mereka perlu membayar kami caj perkhidmatan 2% di atas deposit, “kata beliau.

Untuk program Smart Rent yang bermula tahun lepas, Norzaton berkata ia adalah untuk orang untuk menyewa sehingga lima tahun dan unit-unit tidak tersedia untuk dijual.

“Generasi muda adalah lebih digerakkan, mereka mungkin tidak mahu memiliki rumah, jadi kita mendapat idea ini dan menyewa kepada mereka. Selepas mereka menamatkan kontrak dengan kami, jika mereka tidak mahu melanjutkan kontrak mereka, kami akan mengembalikan mereka peratusan tertentu daripada wang itu, supaya wang itu akan menjadi deposit bagi mereka untuk membeli rumah, “katanya.

Namun begitu, beliau berkata ia masih satu program berskala kecil kerana ia hanya melibatkan 40 unit pada masa ini. “Kami menyewakan unit yang kita beli tahun lepas kami membeli 40 unit dan tahun ini kami berhasrat untuk membeli satu lagi 40 unit,” katanya.

– THE SUN DAILY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements