KUCHING, 12 Mac (BERNAMA) –  Penglibatan pemaju hartanah adalah penting dalam memastikan kejayaan penghantaran 500,000 unit rumah PR1MA di seluruh negara yang bernilai lebih daripada RM100 bilion.

Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Abdul Mutalib Alias ​​berkata penglibatan daripada pemaju, awam dan swasta, melalui kerjasama dengan PR1MA adalah kritikal dalam memastikan kejayaan PR1MA perumahan.

“Skim Perumahan awam harus dilihat sebagai sebahagian daripada agenda pembinaan negara dalam menangani keperluan perumahan kumpulan berpendapatan sederhana, terutama mereka yang tinggal di kawasan bandar dan sub-bandar,” katanya dalam satu kenyataan sempena pelancaran PR1MA @Sarawak Home Expo di sini hari ini.

Ekspo itu diadakan dari 11 Mac hingga 13 di Bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak lama di Petra Jaya di sini telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak hari ini.

Pada majlis yang sama Perdana Menteri melancarkan aplikasi mudah alih “PR1MA” sebagai kemudahan tambahan dalam pendaftaran rumah PR1MA kepada orang ramai, terutama mereka yang tidak mempunyai akses internet di rumah.

Abdul Mutalib berkata Lembaga PR1MA atau dikenali sebagai Ahli Corporation (MOC) setakat ini telah meluluskan sebanyak lapan projek yang terdiri daripada 9,185 unit rumah mampu milik berkualiti yang akan dibina di Sarawak.

Lapan projek PR1MA @ Vista Tunku, Kuching, PR1MA @ Matang, PR1MA @ Matang2, PR1MA @ Semenggok, PR1MA @ Sibu, PR1MA @ Petrajaya 2, PR1MA @ Sungai Merancang dan PR1MA @ Bintrawa.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements