KUALA LUMPUR, 2 MAC (BERNAMA) -Kerajaan telah bersetuju untuk menyemak semula Dasar Perumahan Negara, terutama yang berkaitan dengan harga hartanah, yang dicadangkan diputuskan oleh kerajaan, bukan sahaja kepada kuasa pasaran.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata kerajaan melalui Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan boleh menjalankan kawalan harga berhemat dengan mengambil kira unsur-unsur tertentu seperti lokasi dan jenis rumah.

“Ini adalah logik bukan sahaja untuk kepentingan ahli-ahli Cuepacs (Kongres Kesatuan untuk Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam), tetapi orang ramai walaupun mereka berada di luar bidang kuasa Cuepacs, tetapi saya fikir Cuepacs mewakili 1.6 juta penjawat awam .

“Datang dengan cadangan itu tidak bertujuan untuk menolak kuasa pasaran tetapi, melihat harga akan naik pada kadar yang pesat yang memerintah keluar kemampuan pembeli, akan mengakibatkan kegagalan dasar pemilikan rumah,” katanya pada sidang media selepas pembukaan 2016 Kakitangan Awam Konvensyen Perumahan di sini, hari ini.

Terdahulu, dalam majlis tersebut, Presiden Cuepacs Datuk Azih Muda dalam ucapan aluannya telah mencadangkan bahawa kajian kerajaan dan merombak Dasar Perumahan Negara yang dilihat tidak lagi relevan terutama kepada penjawat awam ke rumah sendiri.

Azih juga mencadangkan beberapa cadangan lain yang termasuk meminta kerajaan untuk campur tangan dalam menentukan harga rumah dan mahu kerajaan menubuhkan sebuah bank tanah dan membeli tanah di kawasan strategik untuk pembinaan rumah penjawat awam pada masa akan datang.

Azih juga mencadangkan agar kerajaan memansuhkan caj duti setem dikenakan ke atas penjawat awam membeli rumah pertama mereka melalui Sektor Awam Laman Lembaga Pembiayaan.

Dalam ucapannya ketika merasmikan majlis itu, Ahmad Zahid berkata adalah logik bagi kerajaan untuk bertindak balas terhadap semua cadangan daripada Cuepacs untuk kepentingan penjawat awam memiliki rumah sendiri.

Katanya, beliau sendiri akan membawa semua cadangan dan pandangan Cuepacs ke mesyuarat Kabinet minggu depan untuk dipertimbangkan.

Mengulas lanjut mengenai cadangan, Ahmad Zahid berkata ia adalah amat sesuai untuk menubuhkan sebuah bank tanah yang bertujuan untuk mendapatkan tanah di kawasan strategik untuk membina rumah untuk penjawat awam pada masa akan datang.

Langkah itu, katanya, juga memenuhi hasrat kerajaan untuk memastikan 100 peratus penjawat awam milik rumah sebelum mereka bersara.

“Dalam hal ini, saya menyokong apa yang disebut oleh Datuk Azih tadi bahawa Dasar Perumahan Negara tidak begitu relevan pada masa ini, terutamanya yang berkaitan dengan penjawat awam yang tidak mampu untuk membeli rumah.

“Saya tidak mahu kumpulan B40 amd M40 untuk dilihat memakai kain sarung yang singkat, menarik bahagian bawah kain sarung yang mendedahkan bahagian atas, menarik bahagian atas, seseorang melihat ‘portion’. Jangan membuat  penjawat awam memakai  kain sarung pendek lebih rendah, “katanya.

Sementara itu, Ahmad Zahid menggesa Jabatan Perumahan Negara untuk segera mengambil tindakan ke atas 18 projek perumahan di bawah bidang kuasanya, kebanyakan yang telah dibeli oleh kakitangan awam termasuk anggota Angkatan Tentera Malaysia, yang telah ditinggalkan.

Beliau berkata projek-projek terbengkalai, termasuk 12 di Kelantan, dan telah menyebabkan pembeli terbeban kerana mereka terpaksa membayar ansuran untuk rumah yang mereka tidak boleh bergerak ke dalam manakala membayar sewa penginapan semasa mereka.

“Oleh itu, kita tidak boleh menyalahkan kerajaan tetapi kita mesti melihat bahawa pemaju perumahan telah gagal menyiapkan rumah-rumah dan pembeli terbeban kerana mereka perlu membayar ansuran dan kos sewa rumah,” katanya.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri, menggesa pembeli rumah di projek terbengkalai untuk bersatu dan mengambil tindakan undang-undang terhadap pemaju perumahan yang gagal menyiapkan projek.

Dua hari Penjawat Awam Konvensyen Perumahan anjuran Cuepacs dengan kerjasama Koperasi Kebangsaan Malaysia Bhd Pergerakan sedang disertai oleh 1,000 kakitangan awam.

Bertemakan ‘Dream Home Memastikan Kualiti Hidup,’ ia bertujuan untuk membincangkan isu, masalah dan cabaran yang berkaitan dengan perumahan untuk kakitangan awam dan mengemukakan resolusi kepada kerajaan untuk penyelesaian.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements