PETALING JAYA: Permintaan untuk unit kediaman bertanah masih menjanjikan walaupun lebihan hartanah semasa, kata seorang pegawai daripada pembekal perkhidmatan hartanah tempatan.

CBRE | Pengarah Urusan WTW Foo Gee Jen berkata, walaupun isu-isu keyakinan di kalangan pembeli hartanah, masih terdapat permintaan yang baik untuk “produk yang betul,” terutamanya untuk unit hartanah.

“Walaupun isu ini dengan tahap keyakinan, beberapa pemaju masih mencatatkan jualan yang baik untuk rumah bertanah dan berpatutan. pemaju bangunan tinggi sementara itu menghadapi untuk menawarkan lebih banyak hadiah percuma, dengan ada yang menawarkan pembiayaan mereka sendiri.

“Tetapi anda tidak melihat bahawa bagi tanah dan bangunan kerana permintaan masih ada,” katanya pada sidang akhbar mengumumkan usaha sama (JV) antara agensi-agensi hartanah CH Williams Talhar & Wong Sdn Bhd (WTW) dan CBRE minggu lepas .

Beliau menekankan bahawa salah satu isu yang paling besar yang dihadapi oleh sektor hartanah semasa tidak berlebihan, tetapi sebaliknya tidak sepadan dengan penawaran dan permintaan.

“Pemaju meletakkan produk yang salah di pasaran dan ini bukan apa yang orang ramai mahu. permintaan yang ada tetapi ia bukan produk yang betul. Jadi persoalannya ialah, berapa lama pasaran akan mengambil masa untuk menyerap (produk-produk ini)? ”

Sebagai contoh ketidakpadanan antara permintaan dan bekalan, Foo dinamakan perumahan kos rendah di kawasan yang tidak boleh diakses kepada penonton sasaran yang betul.

“Sebagai contoh, terdapat ciri-ciri kos rendah yang dibina di Bukit Beruntung. Tetapi kos tol dan minyak harian perjalanan ke Kuala Lumpur untuk kerja-kerja berat untuk mereka yang tinggal di rumah itu.

“Selain itu, terdapat banyak unit kotak kasut mewah sekarang dan Malaysia tidak seperti Singapura atau Hong Kong. Kami masih mempunyai banyak tanah. Jika anda meletakkan harta yang betul di lokasi yang betul – anda masih akan melihat barisan yang panjang orang menghadiri pelancaran “.

CBRE, perkhidmatan hartanah komersial firma terbesar di dunia dan sebuah syarikat Fortune 500, hari ini mengumumkan bahawa ia telah memperoleh kepentingan dalam pembekal terbesar di Malaysia hartanah perkhidmatan, WTW, WTW Real Estate Sdn Bhd dan WTW Perkhidmatan Harta Sdn Bhd.

Perniagaan akan menjenamakan semula sebagai CBRE | WTW berkuatkuasa serta-merta, dengan WTW memegang kepentingan 51% dalam JV. rangkaian WTW 13 pejabat di Semenanjung Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif CBRE Asia Pacific Steve Swerdlow berkata kerjasama itu adalah konsisten dengan strategi syarikat untuk berkembang di Asia Tenggara.

“Pada masa apabila merancang sedang dijalankan untuk menghubungkan Malaysia dan Singapura melalui kereta api kelajuan tinggi dan dengan Komuniti Ekonomi Asean dan Pasifik Perkongsian Trans memudahkan kerjasama yang lebih untuk kedua-dua negara dan negara-negara jiran yang lebih luas, ini menawarkan banyak peluang untuk aktiviti rentas sempadan apabila mereka timbul. ”

Dengan CBRE sebagai rakan kongsi strategik, Foo berkata firma itu kini boleh membantu pelanggannya mengembangkan aktiviti mereka di luar Malaysia, menyediakan mereka dengan lebih banyak pilihan melalui pelbagai cara kepakaran. “Sebaliknya kita boleh menjadi sebuah parti untuk membantu membawa pelaburan masuk bermakna lebih besar ke pasaran Malaysia melalui rangkaian global CBRE.”

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements