Ideal Pembangunan Hartanah merancang untuk memperkenalkan RM2.72 bilion perkembangan kondominium di Pulau Pinang tahun ini.

Ini termasuk RM378 juta Summerskye Residences di Bayan Lepas yang telah dilancarkan pada bulan Januari, kata Datuk Alex Ooi, Pengerusi Eksekutif Ideal Hartanah.

Untuk projek-projek akan datang, lebih kurang terdiri 3,648 unit yang akan dikeluarkan dari Mei hingga November 2016. Terletak di Bayan Lepas, ini adalah berhampiran dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dan juga jambatan pertama dan kedua, katanya.

Khususnya, syarikat itu bercadang untuk memperkenalkan projek RM495 juta Forest Ville pada bulan Mei, diikuti dengan pelancaran Ogos untuk projek Amarene RM300 juta, RM550 juta Queens Residences dan Pembangunan Ayun Bukit, yang mempunyai nilai pembangunan kasar (GDV) RM1 bilion.

Kecuali bagi unit di Queens Residences dan Bukit Ayun, yang akan berharga dari RM600,000 kepada RM900,000 setiap satu, rumah-rumah di projek-projek lain akan berharga antara RM450,000 dan RM600,000.

Di samping itu, pemaju merancang untuk melepaskan 10,000 unit rumah kos rendah berharga di bawah RM400,000 di Pulau Pinang dalam tempoh beberapa tahun akan datang akan mempunyai nilai pembangunan kasar gabungan sekitar RM3.8 bilion.

Sementara itu, syarikat itu akan memulakan proses korporat di 2H 2016 yang akan menyebabkan suntikan bernilai RM1 bilion hartanah ke dalam anak syarikat, Ideal United Bintang Bhd (IdealUBB).

“Ini adalah sebahagian daripada latihan korporat berterusan selama lima tahun untuk menghidupkan IdealUBB menjadi sebuah syarikat hartanah. Kami akan memulakan langkah korporat selepas bulan Jun apabila IdealUBB menutup suku kedua, “kata Ooi.

Beliau menambah bahawa IdealUBB akhirnya akan memiliki perkara dinyatakan di atas 10,000 rumah mampu milik, begitu juga untuk beberapa projek kondominium di Pulau Pinang tahun ini.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements