PARIT BUNTAR, 18 Mei (Bernama) – Kerajaan negeri akan meminda dasar perumahan untuk menetapkan harga rumah mampu milik tidak lebih daripada RM200,000, kata Pembangunan Perak Wanita, Keluarga, Kebajikan Masyarakat, Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Rusnah Kassim.

Beliau berkata pada masa yang sama, pindaan tersebut jika diluluskan, akan juga memaksa pembinaan rumah-rumah kos rendah bagi setiap projek yang dibangunkan di kawasan melebihi dua hektar.

“Pada masa ini, perkara-perkara yang dikaji oleh pejabat tanah negeri dan mineral bergantung kepada kawasan tertentu,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan program ‘Townhall dan Town Safety’, sempena program Retreat Perak Menteri Besar Daerah di sini Rabu.

Rusnah berkata pindaan dasar yang dibuat adalah selaras dengan penubuhan Lembaga Perumahan dan Hartanah Perak diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri pada bulan lepas.

“Saya telah bertemu dengan Syarikat Perumahan Negara Bhd (SPNB) dan Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) di projek perumahan mampu milik mereka bernilai RM300,000,” katanya.

Rusnah berkata kerajaan negeri bersedia untuk mempertimbangkan kadar premium yang lebih rendah untuk mengurangkan kos kebenaran merancang untuk membolehkan SPNB dan PR1MA untuk membina rumah mampu milik mereka di RM200,000.

Pada 100 unit rumah PR1MA di Parit Haji Wahab, beliau berkata temubual ke atas pembeli akan diadakan tidak lama lagi dan setakat ini, 3,000 permohonan telah diterima.

Mengenai program hari ini, Rusnah berkata program Townhall dan Bandar Keselamatan yang bermula di Majlis Bandaraya Ipoh, kini diperluaskan kepada Majlis Daerah Kerian.

“Program ini akan dilaksanakan di semua pihak berkuasa tempatan di Perak dan dijalankan pada setiap suku tahun,” katanya.

BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements