PETALING JAYA: RAM Ratings mengunjurkan pertumbuhan pinjaman sektor perbankan berkurangan kepada 6% pada tahun ini sebagai persekitaran ekonomi masih kekal dalam langkah mencabar dan kehematan makro untuk membendung hutang isi rumah terus memberi kesan.

Walau bagaimanapun, bersama ketua bahagian penarafan institusi kewangan, Sophia Lee, menjangkakan keseluruhan petunjuk kualiti aset sektor untuk kekal sihat walaupun ada kemerosotan dari kedudukan 2015 adalah dijangkakan.

“Berdasarkan ujian tekanan, nisbah pinjaman terjejas kasar sistem dijangka datang pada 2.0%, tahap yang masih dianggap sihat. nisbah ini kini berada pada paras terendah dalam sejarah sebanyak 1.6%, ” katanya, sambil menambah bahawa bank-bank mempunyai nisbah perlindungan kerugian pinjaman yang kukuh sebanyak 96%.

Mengenai cabaran yang berpotensi, Lee berkata pendapatan bank dijangka melembutkan tahun ini, memandangkan jangkaan pertumbuhan pinjaman yang lebih perlahan dan potensi kenaikan kos kredit.

“Mampatan NIM  dijangka berterusan kerana persaingan yang sengit bagi deposit dan pinjaman berterusan,” katanya.

Pertumbuhan pinjaman sektor perbankan terus merosot kepada 6.4% berbanding setahun yang lalu pada bulan Mac berbanding 7.4% pada bulan sebelumnya, disumbangkan terutamanya oleh kelembapan ketara dalam pinjaman perniagaan akibat daripada kadar kuat bayaran balik pinjaman mengatasi pengeluaran dan juga disebabkan oleh kelembapan selanjutnya dalam pinjaman isi rumah.

Momentum untuk pinjaman perniagaan terus kehilangan daya tarikan, mencatatkan pertumbuhan yang lebih perlahan sebanyak 5.2% pada bulan Mac berbanding 7.1% pada bulan Februari.

Walau bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CIMB Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz Tengku Abdul Aziz menyatakan bahawa dalam Q1’2016, sektor perbankan mengungguli pasaran dengan peningkatan 4.3% dalam indeks KL Kewangan (KLFIN), berbanding dengan kenaikan 1.5% dalam FBM KLCI .

“Pertumbuhan ini adalah membanggakan memandangkan banyak halangan yang dihadapi oleh sektor ini, termasuk pertumbuhan pinjaman yang lebih perlahan, terus mampatan margin dan kebimbangan pasaran mengenai kemerosotan kualiti aset bank,” katanya kepada SunBiz melalui e-mel baru-baru ini.

Secara individu, beliau berkata saham perbankan masih kukuh pada 1Q16, dengan lima daripada sembilan kumpulan perbankan utama mengatasi FBM KLCI.

“Dari sudut pandangan makro , prestasi berlebihan pemacu utama sektor ini di 1Q’16 adalah aliran dana positif dan menguatkan sentimen pasaran yang timbul daripada kenaikan ringgit dan pulih harga minyak.

Tengku Zafrul berkata saham bank di negara ini popular di kalangan pelabur kerana mereka berdagang pada penilaian yang menarik.

Bagi baki 2016, Tengku Zafrul berkata CIMB berhati-hati mengenai prospek bagi sektor perbankan kerana ia sedar akan risiko yang berpotensi yang boleh memberi kesan terhadap pendapatan.

“Mana-mana kelembapan drastik dalam ekonomi Malaysia, misalnya, akan memberi kesan kepada pemandu utama seperti pertumbuhan pinjaman serta kualiti aset bagi sektor ini, dan potensi peningkatan peruntukan modal untuk memenuhi keperluan mudah tunai di bawah rangka kerja Basel III yang juga menjadi perhatian untuk catatan.”

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif AmBank Group Datuk Sulaiman Mohd Tahir berkata bank itu akan melancarkan satu strategi perniagaan baru sempena pengumuman keputusan FY16 akhir tahun pada bulan ini sebagai sebahagian daripada rancangan untuk mendapatkan hasil yang cukup dan mengekalkan keuntungannya.

“Kami komited untuk memberikan pulangan yang kukuh kepada para pemegang saham kami dengan memacu pertumbuhan dalam segmen pilihan, mengembangkan pendapatan yuran dan pengurusan kos yang cekap,” katanya kepada SunBiz.

Berdasarkan keadaan ekonomi semasa dan peningkatan pengawasan pengawalseliaan, Sulaiman berkata, cabaran terbesar bagi sektor perbankan pada tahun ini mengekalkan pertumbuhan baris atas ketika menjalankan perniagaan dengan cekap.

-THE SUN DAILY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements