PETALING JAYA: Pembangunan Setia Eco Templer SP Setia, yang dijangka melancarkan fasa pertama dalam dua minggu, akan membina kira-kira 900 unit rumah mampu milik bermula lewat tahun ini. Unit-unit akan berharga sekitar RM42,000 hingga RM250,000.

Pelan induk Setia Eco Templer mempunyai nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM2 bilion. Ia bertemakan Inggeris, Bali atau Peranakan reka bentuk seni bina, dan akan mengambil kira-kira tujuh tahun untuk disiapkan dari tarikh pelancaran.

Projek ini termasuk villa bersambung, rumah berkembar, banglo dan pangsapuri yang berpatutan disokong oleh rumah kelab mewah, yang mempunyai kolam renang, gimnasium, bilik tarian, bilik majlis, kedai bersaiz Olimpik F & B dan banyak lagi.

Fasa pertama projek itu mempunyai nilai pembangunan kasar sebanyak RM400 juta dan mempunyai reka bentuk seni bina bertemakan English .

Ia mempunyai sebanyak 234 unit, termasuk villa bersambung dua tingkat dengan built-up 2,394 kaki persegi, 2,626 kaki persegi dan 2,965 kaki persegi, dua tingkat berkembar rumah dengan binaan 3492 kaki persegi dan 3,482 kaki persegi , banglo dua tingkat dengan binaan 4214 kaki persegi, serta rumah Selangorku iaitu rumah mampu milik.

Pembinaan fasa pertama disasarkan bermula pada bulan Jun 2016.

Vila-vila yang dipautkan akan berharga dari RM900,000, banglo sehingga lebih RM2 juta.

Presiden SP Setia dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Khor Chap Jen berkata persimpangan baru yang menghubungkan terus ke Jalan Ipoh akan dibina untuk meningkatkan hubungan dan kemudahan kepada pembeli.
“Persimpangan bertingkat yang berharga kira-kira RM25 juta, akan siap apabila pemilikan kosong fasa pertama,” katanya pada majlis menandatangani perjanjian kemudahan perbankan dengan AmBank untuk Setia Eco Templer pada 25 April.

Terdapat juga rancangan untuk menaik taraf Jalan Anak Bukit diambil untuk mencipta laluan berbasikal dan laluan untuk menggalakkan gaya hidup yang lebih sihat kepada penduduk.

Selain kemudahan perbankan RM315mil untuk pembangunan perbandaran, AmBank juga telah diberikan RM200 juta  pinjaman modal bekerja kepada SP Setia.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AmBank Datuk Sulaiman Mohd Tahir berkata bandar campuran ini adalah salah satu daripada projek-projek eko bertemakan terkemuka dan terbesar di Lembah Klang yang akan dilancarkan tahun ini.

“Pembeli Rumah berminat untuk membeli unit di Setia Eco Templer melalui AmBank akan menerima pakej pinjaman perumahan khas dengan kadar yang kompetitif dan terma yang menggalakkan dari Ambank, dan ada juga pakej istimewa on Fire dan insurans All-Risiko Contractors ‘,” katanya.

Setia Eco Templer di Rawang terletak berdekatan hutan hujan tropika semula jadi Reserve Rainforest Templer dan Kawasan Simpanan Hutan Hujan Kanching. Ia terletak kira-kira 23km dari Kuala Lumpur.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements