Pemaju menawarkan pakej pembiayaan yang kreatif untuk menarik minat pembeli rumah yang berpotensi, memandangkan pasaran hartanah yang kurang mendapat sambutan dan kriteria ketat bank dalam pemberian pinjaman perumahan.

“Pasaran pada suku pertama masih rata , dengan beberapa pemaju melambatkan pelancaran mereka. Mereka cuba untuk bergerak apa jua saham yang masih ada, dan kita telah melihat Sunway Group, IOI Properties Group Bhd, Kuala Lumpur Kepong Bhd dan lain-lain akan datang dengan pakej pembiayaan yang sangat kreatif, “kata Foo Gee Jen, Pengarah Urusan CH Williams Talhar & Wong Sdn Bhd (WTW).

“Sudah pasti, kita melihat trend yang akan datang untuk mengelakkan fakta bahawa pinjaman yang semakin sukar untuk didapatkan. Jadi pemaju sebenarnya menawarkan satu cabang yang dipanggil ‘olive branch’ untuk semua orang-orang ini. ”

Sebagai contoh, Sunway menyediakan pakej pinjaman yang meliputi sehingga 88 peratus daripada nilai hartanah bagi orang-orang yang akan membeli rumah dan menandatangani perjanjian jual-beli dari 29 Mac hingga 30 September. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh didapati terhadap individu yang tidak boleh mendapatkan gadai janji dari bank.

Bagi mereka yang tidak mampu membayar bayaran muka untuk rumah secara terang-terangan, IOI Properties menawarkan skim bayaran tertunda, di mana pelanggan boleh membayar lebih 18 hingga 24 bulan.

Sementara itu, Tropicana Corp Bhd baru-baru ini melancarkan kempen ‘Just Bid It!’, Di mana pelanggan boleh meletakkan tawaran pada harta berminat mereka untuk membeli, tetapi pemaju akan menetapkan harga minimum pada unit.

“Sesetengah pemaju secara tidak langsung juga memberi diskaun, dalam pelbagai bentuk lain. Itulah satu-satunya cara untuk menolak saham yang tidak terjual itu ada, “katanya.

Foo berkata syarikat-syarikat ini mengambil jalan keluar dengan teknik-teknik pemasaran untuk membantu pembeli dan menarik mereka berdasarkan keadaan pasaran yang lemah.

“Terdapat banyak penarikan semula dalam industri sekarang¬† dan skim pemisahan sukarela (VSSs) akan datang. Tesco sahaja mengumumkan beberapa pemberhentian kerja dan penyelarasan kakitangan mereka dan sebagainya. Saya rasa anda boleh melihat bahawa akan datang, pasti akan meletakkan banyak tekanan ke atas pasaran hartanah.

Oleh itu, keadaan di sektor perumahan tidak mungkin bertambah baik pada Q2 2016 dan keseluruhan tahun ini dijangka menjadi rata kerana pasaran kerja yang ‘lembut’ dan ketidaktentuan lain, katanya.

Walau bagaimanapun, pemaju dengan produk yang baik dan rekod prestasi yang baik masih akan dapat menjana jualan, tetapi sektor hartanah keseluruhan akan terus berada dalam belenggu itu, dengan beberapa pembina rumah tidak mungkin untuk mencapai sasaran jualan mereka untuk tahun 2016.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements