SHAH ALAM: Pemaju apartmen perkhidmatan di Selangor mungkin perlu memperuntukkan peratusan tertentu daripada unit rumah mampu milik, menurut Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS).

Dalam temu bual dengan SunBiz baru-baru ini, Pengarah Eksekutif Norzaton Aini Mohd Kassim berkata LPHS sedang mengkaji garis panduan baru untuk pangsapuri perkhidmatan, yang menjelaskan notis pembekuan dalam meluluskan projek apartmen baru perkhidmatan, termasuk pejabat kecil, pejabat rumah (SOHO) dan pejabat kecil yang serba boleh (novos) bagi separuh pertama tahun ini.

Notis itu telah dihantar kepada semua ahli Persatuan Harta Tanah dan  Pemaju Perumahan Malaysia (Rehda) di negeri itu pada awal Mac.

Norzaton menegaskan bahawa langkah itu tidak bermaksud untuk mengekang projek hartanah di dalam negeri, tetapi mengambil kesempatan semasa memperlahankan pasaran hartanah untuk menyemak semula beberapa peraturan.

Beliau berkata kesan sementara pada industri adalah minimum kerana hanya terdapat empat permohonan pangsapuri servis SOHO / SOVO  yang diterima pada suku pertama tahun ini.

“Kami ada pemaju yang telah melakukan ini di kawasan perumahan, di mana unit yang berkos sehingga RM1 juta tetapi pada masa yang sama dengan unit-unit mampu milik yang berharga hanya RM250,000 setiap satu. Sudah tentu, saiz unit, penamat akan berbeza. Ini dilakukan di Rumah Selangorku. Ini menunjukkan ia tidak mustahil dilakukan di kawasan perumahan.

“Kami telah membincangkan peratusan rumah mampu milik serta kami akan cuba untuk mendapatkan sekurang-kurangnya peratusan tertentu untuk Rumah Selangorku,” katanya.

Norzaton berkata mereka juga boleh mewajibkan pemaju pangsapuri servis untuk membina “kemudahan minimum” seperti tadika dan taman permainan, yang telah kekurangan dalam pembangunan hartanah di negara ini setakat ini.
Walau bagaimanapun, garis panduan hartanah baru sementara menunggu keputusan dan dijangka akan diumumkan pada akhir bulan Jun.

“Kami mengkaji garis panduan baru, tetapi kita tidak boleh mendedahkan mereka sehingga kita bertemu dengan Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (Jabatan Perancang Bandar dan Negara), Rehda dan negeri ini,” kata beliau.

Sebagai “pasaran bebas”, Norzaton menegaskan, kerajaan tidak boleh hanya menangguhkan kelulusan projek hartanah baru. Sebaliknya, ia perlu ditentukan sepenuhnya oleh kuasa pasaran bekalan dan permintaan.

Dari tahun 2010 sehingga kini, beliau berkata, kerajaan negeri telah meluluskan 73,000 unit rumah mampu milik, di mana 16,000 unit sedang dalam pembinaan. Selebihnya sedang memantau dengan teliti isu-isu tanah yang akan diselesaikan.

Harga siling bagi rumah mampu milik di Selangor adalah RM250,000, lebih rendah daripada RM400,000 di bawah Program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA).

Mengulas mengenai kesukaran untuk mendapatkan pinjaman perumahan, Norzaton berkata LPHS telah meminta bank pusat untuk melonggarkan kriteria apabila ia datang kepada para pembeli rumah kali pertama.

“Kami menghantar permintaan kepada Bank Negara untuk mengkaji semula peraturan-peraturan, terutama bagi pembeli rumah kali pertama,” katanya.

Untuk mengurangkan tahap kemasukan untuk pembeli rumah kali pertama, beliau berpendapat bahawa nisbah khidmat hutang (DSR) hendaklah berasaskan kepada pendapatan kasar dan bukan pendapatan bersih memandangkan tahap pendapatan adalah agak rendah. Sebaik-baiknya, DSR perlu dihadkan pada 40%, tambah beliau.

Norzaton berkata LPHS juga telah mencadangkan kepada kerajaan untuk menubuhkan bandar-bandar satelit baru, terutama di kawasan utara Selangor seperti Kuala Selangor, untuk mengelakkan terlalu banyak orang yang tinggal di Lembah Klang.

“Jika anda menjangka tujuh juta penduduk di Lembah Klang pada tahun 2020, ia akan menjadi sangat tidak kemas. Kami mencadangkan kerajaan membina bandar-bandar satelit sekitar Lembah Klang. Jika anda mempunyai bandar-bandar satelit dengan perkembangan ekonomi yang baik, siapa yang akan mahu datang ke Lembah Klang dengan kesesakan lalu lintas? ” tanya beliau.

-THE SUN DAILY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

[PENGUMUMAN]

Sebuah seminar bakal diadakan pada 13hb Mei 2017 (Sabtu) di Double Tree, Hilton Kuala Lumpur.

Seminar yang bertajuk “Property Wealth Seminar” ini akan bermula dari pukul 1.30pm sehingga 2.30pm.

Untuk makluat lanjut dan tempahan tiket, anda boleh ke laman web yang tertera disini: http://wma.my/property/

Advertisements