Sebelum ini Scomi Transit Project Sdn Bhd (STP) telah dianugerahkan kontrak RM404 juta untuk menggantikan tren monorel di bawah Perluasan Projek Monorel Fleet Kuala Lumpur (KLMFEP) dengan Prasarana Malaysia Bhd, aset dan projek pemilik daripada KLMFEP.

Menurut Prasarana Malaysia, STP telah gagal untuk mematuhi garis masa kerana projek itu dijangka siap pada tahun 2013.

“Projek ini tertunggak sekarang secara serius dan kelewatan hanya akan menambah masalah yang lebih kepada orang ramai ke luar dan pihak yang berkepentingan,” kata Presiden Prasarana Malaysia Bhd dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Datuk Azmi Abdul Aziz.

Kelewatan projek ini akan meningkatkan kos untuk mengekalkan ketidakcekapan kereta api semasa, untuk memastikan ia adalah selamat untuk digunakan dan untuk mengekalkan standardnya. Memandangkan projek ini dilaksanakan pada masa, kereta api itu sepatutnya digabungkan dengan ciri-ciri keselamatan canggih dan kemudahan yang lebih baik untuk orang kurang upaya.

Dimulakan di bawah Utama Negara Kerajaan Keputusan Kawasan (Pengangkutan Awam Bandar) kontrak untuk membekalkan 12 set tren monorel empat gerabak untuk menggantikan semasa dua kereta set tren yang memberi perkhidmatan sejak tahun 2003 telah dianugerahkan kepada STP.

Berdasarkan kontrak utama, STP diperlukan untuk mengadakan bon pelaksanaan aktif sehingga selesai projek itu, yang telah diperbaharui beberapa kali sejak tahun 2011. Lanjutan terkini tamat pada 25 April 2016 dan firma itu gagal untuk memperbaharui ikatan dalam tempoh 14 hari dari 2 Jun seperti yang diarahkan oleh Prasarana.

Sebaliknya, STP memperoleh perintah injunksi ex-parte pada 21 Jun untuk mengelakkan projek prasarana daripada ditamatkan . Prasarana telah memutuskan untuk mencabar perintah mahkamah dan kini dalam proses persediaan untuk tindakan undang-undang.

Sebaliknya, STP mendakwa bahawa kelewatan adalah disebabkan oleh pelbagai isu yang firma itu tidak mempunyai kawalan ke atas. Oleh itu, firma itu tidak bertanggungjawab untuk kelewatan. Firma itu juga menyatakan bahawa tiada sambungan betul masa dan kos pemanjangan telah diberikan, walaupun firma itu berhak dan pembayaran bagi kontrak tersebut tidak meminta juga.

Pada masa ini, STP bersedia untuk menyampaikan kereta api yang masih ada untuk harga asalnya dirunding dan lanjutan 12 bulan untuk menyiapkan projek itu jika bayaran berjumlah RM365 juta dibayar dengan segera.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

[PENGUMUMAN]

Sebuah seminar bakal diadakan pada 13hb Mei 2017 (Sabtu) di Double Tree, Hilton Kuala Lumpur.

Seminar yang bertajuk “Property Wealth Seminar” ini akan bermula dari pukul 1.30pm sehingga 2.30pm.

Untuk makluat lanjut dan tempahan tiket, anda boleh ke laman web yang tertera disini: http://wma.my/property/

Advertisements