GEORGETOWN: Manipulasi harga, monopoli pasaran dan pengusiran penyewa generasi tua memberi ancaman kepada tapak warisan dunia di bandar ini, nyata NGOs di sini.

Hartanah warisan dianggarkan RM400,000 ke RM600,000 tiba-tiba bertukar tangan sehingga RM1.2 juta, dan harga ini melambung naik terhadap warga asing terutama sekali dari Singapura, menjadi kegilaan membeli rumah kedai di George Town.

NGO merasakan harga melambung tinggi menghakis kesesuaian untuk didiami, dan menggesa orang ramai supaya memberi isyarat kepada Unesco dan dimasukkan ke George Town dalam Senarai Warisan Dunia dalam bahaya.

Penasihat Penang Heritage Trust, Khoo Salma disyaki bahawa spekulator hartanah boleh menyebabkan harga terlalu melambung melalui lelongan awam.

“Kami dapati rumah-rumah dilelong pada RM1.2 juta apabila kita fikir ia akan menurun supaya kurang daripada separuh harga.

“Kawan-kawan saya membuat tawaran untuk harta tersebut dan terkejut apabila pihak-pihak lain yang menawarkan tujuh angka yang mereka sendiri tidak dapat tandingi.

“Sebelum kita tahu apa yang berlaku, harga rumah ‘pre-war’  walaupun di luar zon warisan melonjak,” katanya dalam satu wawancara semalam.

Sementara itu, waris 12 rumah kedai ‘pre-war’ di zon warisan penampan memberitahu The Star bahawa beliau tidak berjaya cuba menjualnya kepada penyewa generasi-lama untuk RM300,000 setiap sebelum ia pergi kepada anak syarikat Malaysia, sebuah syarikat Singapura yang tersenarai untuk sejumlah RM11mil.

“Saya mewarisi rumah kedai lama dari nenek moyang saya dan bertanya kepada penyewa yang telah disewa mereka selama beberapa dekad untuk dibeli pada tahun 2010.”

Ketika penggarap-penggarap tidak menerima tawaran itu, beliau berkata seseorang mengambil di luar tangannya untuk RM400,000 setiap satu dan pemilik baru ini kemudian dijual kepada rakyat Singapura selama kira-kira RM910,000 setiap satu.

“Sungguh mengagumkan bahawa rakyat Singapura sanggup membayar harga itu.

“Saya telah menawarkan penyewa sebelumnya hanya RM300,000 kerana jika mereka mengambil pinjaman bank, ansuran mereka akan menjadi lebih kurang sama dengan sewa RM1,300 yang mereka telah bayar.

“Sekarang 12 rumah kedai yang diubahsuai dan disewakan sebanyak RM7,000 setiap satu,” katanya.

Yang paling menyedihkan sekali dalam kisah seolah-olah datang daripada penyewa lama.

Penyelaras Gerakan Padang Kota Pulau Pinang H’ng Khoon Leng berkata beliau menemui beberapa orang kehilangan tempat tinggal di bandar lama yang telah diusir penyewa.

“Mereka tinggal di sini sepanjang hidup mereka.

“Apabila diusir pada usia tua mereka, mereka mengambil masa untuk tinggal di jalan-jalan di rumah zaman kanak-kanak mereka,” katanya.

Apabila H’ng cuba untuk membantu mereka mencari rumah baru, dia mendapati rintangan kerana orang-orang tua memilih untuk tinggal di bandar lama.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements