Kerja pembinaan jambatan ketiga Klang adalah 75% selesai dan pemilik kenderaan boleh mengharapkan aliran trafik lancar menjelang akhir tahun.

Jambatan baru, pembinaan yang bermula dua tahun lepas, akan melengkapkan kedua-dua jambatan sedia ada – Jambatan Kota dan Jambatan Musaeddin. Ia akan menyambung Jalan Goh Hock Huat dari utara Klang ke Jalan Sungai Bertih di selatan Klang.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur Selangor Zaidy Abdul Talib berkata, projek jambatan itu, yang telah dianugerahkan kepada Cergas Murni Sdn Bhd melalui tender terbuka, harus selesai pada pertengahan Disember tahun ini.

Walaupun kerajaan negeri telah memperuntukkan RM300 juta untuk projek yang sedang dijalankan di bawah pengawasan Jabatan Kerja Raya Negeri, Zaidy berkata kos itu dianggarkan kira-kira RM238mil.

Zaidy berkata rakyat Klang akan gembira untuk mengetahui bahawa jambatan itu, yang pertama kali diilhamkan hampir satu dekad yang lalu, akhirnya menampakkan bentuknya.

Dilaporkan bahawa satu majlis terbuka bagi pembinaan jambatan itu telah dijalankan pada bulan Mac 2008.

Projek ini tidak mengambil kira kerana ia telah diganggu oleh perubahan kerajaan memerintah di Selangor selepas pilihan raya umum 2008.

Walau bagaimanapun, projek jambatan itu telah dibangkitkan dua tahun lalu apabila bekas Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim mengumumkan bahawa kerajaan negeri telah memperuntukkan RM300 juta untuk pembinaan jambatan ketiga merentasi Sungai Klang.

“Kita sedar bahawa penduduk Klang telah mengalami melalui kesesakan lalu lintas di kedua-dua jambatan sedia ada untuk masa yang lama. Nampaknya kesengsaraan mereka akan berakhir tidak lama lagi.

“Kerja-kerja jambatan merentasi Sungai Klang berjalan dengan baik dan ia hampir dihubungkan. Kerja-kerja pembinaan yang masih dijalankan di kedua-dua belah tebing sungai, ” Zaidy memberitahu StarMetro.

Beliau berkata jambatan 1.2km panjang, yang akan menghubungkan Jalan Goh Hock Huat ke Jalan Sungai Bertih, bertujuan memudahkan trafik dari Jalan Kapar, Jalan Meru, Kuala Lumpur-Klang Federal Highway dan Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE) ke Port Klang.

Lalu lintas dari kawasan-kawasan ini, katanya, akan dilencongkan ke Taman Teluk Pulai melalui jambatan ketiga dalam perjalanan ke Persiaran Sultan Ibrahim dan Pelabuhan Klang.

Jambatan itu akan berakhir berhampiran lampu isyarat persimpangan Teluk Pulai dan bersambung ke Persiaran Raja Muda Musa.

“Begitu juga, lalu lintas dari Port Klang, Taman Teluk Pulai, Sungai Udang dan kawasan sekitarnya akan dapat menggunakan jambatan ketiga untuk masuk ke Jalan Kapar, Jalan Meru, NKVE dan Lebuhraya Persekutuan.

“Pengguna jalan raya dari kawasan-kawasan tersebut tidak lagi perlu menggunakan kedua-dua jambatan sedia ada, sekali gus akan mengurangkan kesesakan lalu lintas apabila jambatan ketiga dibuka,” katanya.

Zaidy berkata empat lorong jambatan baru itu dijangka dapat mengurangkan antara 20% dan 30% daripada jumlah trafik di Jambatan Kota dan Jambatan Musaeddin.

Di tapak pembinaan, kerja-kerja yang berlaku pada kadar yang pesat.

Struktur hampir siap jambatan itu boleh dilihat dari tebing Sungai Klang manakala pembinaan segmen akhir untuk menghubungkan jambatan itu yang berlaku berhampiran Jalan Goh Hock Huat, Klang Utara.

Kerja-kerja pembinaan pada pautan di arah jambatan itu juga sedang berlaku di Jalan Tepi Sungai dan Jalan Sungai Bertih.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

 

 

 

Advertisements