Prospek hartanah di Iskandar Malaysia kekal menarik dengan permintaan yang baik bagi kediaman bertanah, sebagai pembeli hartanah asing dan tempatan lebih suka setingkat daripada hidup bertingkat tinggi.

Menurut Stanley Saw, pengurus besar bahagian di SP Setia Bhd (Harta Selatan), pembangunan dan kemajuan yang berlaku di koridor pertumbuhan ekonomi Malaysia yang pertama berkhidmat sebagai seri utama kepada pembeli. Kemasukan pelabur domestik dan asing, serta penduduk baru ke dalam Iskandar Malaysia akan terus memacu permintaan untuk hartanah di selatan Johor.

Beliau mendedahkan bahawa syarikat itu akan melancarkan hartanah kediaman bertanah di Bukit Indah II yang terdiri daripada kira-kira 400 unit rumah tersebar di 16.18ha dalam 607.02ha perbandaran Bukit Indah ini.

Dijangka siap dalam dua atau tiga fasa, projek ini berpagar dan berkawal mempunyai nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM300 juta.

SP Setia akan melancarkan 183 unit rumah teres dua tingkat pada bulan Ogos dengan harga indikatif antara RM670,000 dan RM900,000 setiap satu. Akan terdapat 73 unit 22 ft sebanyak 75 ft dan 110 unit 20 kaki sebanyak 70 ft rumah dua tingkat dengan keluasan lantai 1900 sqft ke 2000 sqft.

Syarikat itu juga merancang untuk melancarkan dua projek pembangunan bercampur komersial tahun ini pada 8.09ha dan 4.45ha tapak di kawasan perniagaan Bukit Indah yang akan terdiri daripada sebuah kompleks membeli-belah,hotel persendirian, dan kedai runcit. Kedua-dua projek mempunyai GDV gabungan RM1 bilion.

SP Setia juga akan melancarkan 352 unit hartanah kediaman bertanah berharga RM139,000 setiap satu di bawah Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) di Setia Eco Gardens Jalan Ulu Choh-Pontian.

Firma itu telah menyerahkan 380 unit RMMJ di Setia Eco Gardens kepada pemilik, manakala 490 unit RMMJ berharga RM150,000 akan dilancarkan di pinggir Setia Business Park II di Tebrau.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements