Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA) akan menawarkan program perumahan ‘rent-to-own’ untuk membolehkan penduduk pulau yang tidak mempunyai pendapatan tetap untuk membeli rumah.

“Program ini bertujuan membantu masyarakat yang telah ditolak oleh pihak bank disebabkan mereka tidak mempunyai pendapatan yang tetap atau mempunyai rekod yang buruk terutama sekali generasi muda. Ini hanya untuk rumah yang berkos rendah beharga RM60,000 dan ke bawah, kata Pengerusi PERDA, Datuk Shabudin Yahaya.

“Penyewa yang layak untuk program ini perlu membayar sewa terus kepada PERDA, antara RM200 hingga RM300 sebulan selama 15 hingga 20 tahun dan selepas rumah itu akan menjadi milik mereka,” katanya.

Shabudin berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyerahan peralatan bantuan di bawah program ‘Bantuan Ekonomi Kecil’ di sini hari ini.

Shabudin yang juga ahli Tasek Gelugor parlimen, berkata pada mulanya PERDA akan menawarkan 100 buah rumah kos rendah di Ara Kuda yang telah selesai.

PERDA juga mempunyai tujuh lagi projek-projek yang mempunyai perumahan kos rendah termasuk di Teluk Kumbar dan Sungai Pinang di Balik Pulau, dan di daerah Seberang Perai Utara menunggu kelulusan pelan.

Sementara itu, Shabudin berkata sebuah rumah disewakan kepada ibu bapa boleh diwarisi oleh anak-anak jika ibu bapa meninggal dunia, tetapi pembayaran hendaklah dibuat secara konsisten.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata PERDA telah memperuntukkan RM251,890 untuk diagihkan kepada 71 peserta program ‘Bantuan Ekonomi Kecil’ sepanjang tahun untuk meningkatkan pendapatan mereka.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements