Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) telah merangka suatu rancangan besar untuk mengubah 1,000 ekar tanah kosong berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang dengan potensi menjana RM7bil dalam pelaburan bagi tempoh lima tahun.

Pengarah Urusannya, Datuk Badlisham Ghazali berkata, Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA) Aeropolis KL akan dibangunkan melalui tiga kelompok utama iaitu Air Cargo, Logistik, Leisure, perniagaan dan taman-taman penerbangan serta Acara (MICE), Persidangan, Mesyuarat dan Insentif.

Terutamanya, 60 peratus daripada projek itu akan dirancang untuk lapangan terbang dan penggunaan penerbangan, dengan KLIA di tengah hotel ini.

Semua yang lain akan menjadi reka bentuk khas untuk par tema KLIA Cargo dan Logistik Park, kawasan teras yang komersial, taman perniagaan, Aerotech Park KLIA, kawasan sokongan penerbangan, serta zon untuk riadah dan pusat hiburan.

Selain itu, projek pembangunan KLIA Aeropolis, dijangka menarik produk domestik (KDNK) caruman kasar sekitar RM 30bil ke atas pertumbuhan ekonomi Malaysia dalam tempoh 15 tahun, dengan menjana kira-kira 56,000 peluang pekerjaan.

“Rancangan KLIA Aeroplis akan menjadi teras kargo udara dan logistik ekosistem terhadap Malaysia Airports yang meliputi Pulau Pinang dan Sabah dan Sarawak,” kata oleh Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) Pengarah Urusan – Datuk Badlisham Ghazal.

Lebih-lebih lagi, pelan KLIA Aeropolis dijangka merangsang kapasiti kargo KLIA daripada kira-kira 726,000 hari ini kepada antara 2.5 juta dan 3 juta tan metrik pada tahun 2050.

-WMAPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements