PETALING JAYA: Pembeli rumah perlu menyelesaikan Negara Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi (PTPTN) yang belum berbayar sekiranya mereka ingin mempunyai proses permohonan gadai janji (mortgage) yang lancar.

Ketua PLT Pegawai Eksekutif Akademi Latihan GM berkata penyenaraian Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) pinjaman dalam Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat telah menjadi salah satu daripada sebab penolakan permohonan pinjaman .

Bagi pemohon pinjaman yang gagal membayar balik ansuran pinjaman PTPTN, beliau menasihatkan bahawa mereka harus berunding dengan pegawai dan mula membayar balik sebahagian daripada ia untuk mempercepatkan permohonan mereka.

Beliau berkata Bank Negara Malaysia (BNM) tidak mungkin untuk meringankan peraturan pinjaman ketat dan dasar yang ketat telah membantu menyumbang kepada kesihatan kewangan negara.

“Jika tidak ada dasar pengetatan, kita mungkin menghadapi krisis gadai janji subprima yang sama yang melanda Amerika Syarikat,” katanya pada Isu Kritikal Real Estate Q1 seminar 2016 anjuran Persatuan Hartanah dan Malaysia (Rehda) Institut pada Pemaju Perumahan khamis.

Sementara itu, Pengarah Urusan Pinjaman Street, Jared Lim berkata pemaju perlu mengamalkan teknologi kewangan (FinTech) dalam ekonomi perbankan gadai janji baru.

“Secara purata, 90% pembeli rumah pembeli rumah pertama atau kedua-masa, dan dari segi demografi, terdapat lebih ramai orang muda di Malaysia,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata, proses permohonan gadai janji telah menghadapi sedikit perubahan sepanjang tahun, dan pemaju dan pihak berkepentingan perlu bekerjasama untuk menolak untuk amalan industri yang lebih cekap.

Dalam proses permohonan pinjaman semasa, pemaju kebanyakannya disimpan dalam gelap selama beberapa minggu sementara menunggu keputusan dan mengalami membuang masa dan peluang yang berharga.

Lim berkata penggunaan FinTech akan membolehkan pemaju diberikan maklumat yang dikemaskini dalam masa sehari berbanding dengan minggu tempoh menunggu.

Ram Penilaian ketua hartanah & pembinaan Thong Mun Wai berkata tahun ini akan menjadi satu lagi tahun yang mencabar bagi industri hartanah, dengan pemaju mengadakan pelancaran baru dan ada perjuangan dalam penjelasan inventori mereka.

“Walaupun mengetatkan margin keuntungan bank dan memperlahankan pertumbuhan pinjaman, bank-bank tempatan yang agak mempunyai modal yang mencukupi, kedua hanya ke Singapura di rantau ini,” katanya.

Sementara itu, beliau juga berkata kadar penghunian ruang pejabat dan perniagaan mencelupkan sebanyak 2% dan 5% masing-masing dengan bekalan yang lebih masuk.

Di Kuala Lumpur, kadar penghunian pejabat susut kepada 79.9% dan akan mempunyai penawaran lapan juta kaki persegi, manakala kadar penghunian bagi ruang runcit adalah 87.4% dengan penawaran tujuh juta kaki persegi.

Chur Associates iaitu rakan kongsi Chris Tan, terdapat kekurangan kesedaran dan pengetahuan mengenai Akta Pengurusan Strata 2013 dan peraturan-peraturan yang relatif.

Walaupun peraturan, Tan berkata, masih terdapat beberapa cabaran yang perlu ditangani dalam pengurusan strata, termasuk jadual petak, sumbangan oleh petak yang tidak terjual, pengiraan unit syer, tempoh jawatankuasa dalam pengurusan, liabiliti ahli jawatankuasa itu, harta bersama terhad dan Pesuruhjaya Bangunan berbanding Tribunal Pengurusan Strata.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

 

Advertisements