Peningkatan dalam had pengeluaran bagi Akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 2 (untuk 30 peratus daripada akaun pelanggan KWSP) akan membantu meningkatkan pemilikan rumah dengan ketara dan meningkatkan pasaran hartanah, kata Kenanga Investment Bank Bhd.

“Tetapi tindakan sedemikian mungkin memerlukan kajian jangka panjang oleh dana kerana kesan jangka panjang terhadap pesara masa depan,” kata Ketua Penyelidikan Ekonomi Wan Suhaimie Wan Mohd Saidie dalam satu perbentangan beliau di Hartanah Summit Pertengahan Tahun Penilaian Bebas Malaysia 2016 di sini hari ini .

Wan Suhaimie berkata Bajet 2017 masih lagi “mesra rakyat” untuk segmen hartanah dengan cenderahati yang akan diberikan di bawah skim perumahan kerajaan.

“Jika kita bernasib baik, (mungkin ada) subsidi tambahan bagi kerajaan perumahan yang mampu dimiliki. Kami mengharapkan Bantuan Rakyat 1Malaysia akan diberikan juga,” katanya.

Potongan kadar dasar semalaman sebanyak 25 mata asas dan pernah diturunkan lagi tidak mungkin untuk merangsang pinjaman kepada sektor itu, katanya.

Kami fikir pelarasan kepada pinjaman-kepada-nilai cap 70 peratus (LTV) ke atas pembelian rumah ketiga juga tidak mungkin kerana mereka yang membeli rumah ketiga adalah pelabur / spekulator daripada pembeli rumah yang tulen, jadi meningkatkan LTV boleh mmeberi mesej yang salah kepada rakyat.

“Langkah-bijak fiskal , menurunkan atau menghapuskan cukai keuntungan harta tanah akan menjejaskan pasaran hartanah kerana ia boleh menyebabkan jualan ‘panik’ yang terus memburukkan lagi keadaan lebihan bekalan,” katanya.

Firma penyelidikan itu menjangkakan Bajet 2017 agak disenyapkan  bagi sektor itu.

Wan Suhaimie berkata Brexit (United Kingdom mengundi untuk meninggalkan Kesatuan Eropah) akan terus menjana turun naik dalam pasaran modal dan pound sterling.

“Adalah sukar untuk mengukur kesan langsung Brexit ke atas ekonomi Malaysia tetapi memadai menegaskan bahawa melalui perdagangan Pautan kesan yand didapati minimum disebabkan bahagian eksport yang semakin mengecil ke UK sepanjang dekad yang lalu,” katanya.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements