Rawang bersedia untuk menjadi tempat pelancongan dengan siapnya The Two – projek gaya hidup terkini DA Land yang akan menampilkan taman terbesar antarabangsa tema tertutup di Asia Tenggara dan pusat membeli-belah terbesar di Malaysia.

Terletak beberapa kilometer dari Kuala Lumpur dan Petaling Jaya, projek bercita-cita tinggi ini terletak di atas tapak 20.4ha dan terdiri daripada dua fasa.

Fasa 1A bakal menjadi pusat membeli-belah dengan memberi tumpuan kepada makan, hiburan dan membeli-belah melalui perkembangan bersepadu seperti pusat membeli-belah outlet serta taman tema luaran dan dalaman.

Paling ketara, taman tema dalaman, luaran dan separa luaran dengan sukan pengembaraan dan permainan air membentuk Theme Park Resort.

Fasa 1B, di sisi lain, akan menampilkan kediaman berperkhidmatan, pejabat bilik pameran dan sebuah hotel. Tidak seperti kompleks membeli-belah lain yang ditujukan terutamanya kepada kawasan kejiranan di sekitarnya, The Two menyambut bukan pemastautin serta penduduk dengan akses yang mudah.

Terletak di sebelah Lebuhraya Utara-Selatan, sasaran pembangunan sebagai pitstop untuk pelancong antarabangsa dan tempatan yang melancong di sepanjang lebuh raya.

Penduduk kawasan-kawasan perumahan berdekatan juga boleh memandu ke tol Rawang berdekatan, yang hanya 15 hingga 20 minit dari tol Damansara, tol Duta dan tol Bukit Jelutong.

Sementara itu, taman tema direka oleh Kumpulan Sanderson, yang juga bekerja di pelbagai taman seperti Warner Brothers ‘Movie World di Gold Coast, Australia; Universal Studios di Pulau Sentosa, Singapura; dan Disneyland di Tokyo, Jepun.

Pada 600,000 kaki persegi, taman tema tertutup dijangka menjadi yang terbesar di Asia apabila projek itu selesai.

Projek ini akan dibangunkan dalam empat fasa dalam tempoh 8 hingga 10 tahun. Dengan nilai pembangunan kasar sebanyak RM2 bilion, fasa pertama terdiri daripada hotel, pusat membeli-belah dan juga taman tema luaran dan dalaman.

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz melancarkan secara rasmi pembangunan komersial bersepadu dua dalam satu majlis di Kuala Lumpur.

Mohamed Nazri berkata yang bandar pemborong, RM5 bilion taman tema dan pusat membeli-belah outlet adalah satu-satunya projek gaya hidup bersepadu di Selangor yang  membuatkan proses permohonan ketat dalam mesyuarat Program Transformasi Ekonomi

Majlis Perbandaran Selayang (MPS) Perancangan Bandar dan pegawai Jabatan Kemajuan Ahmad Faizal Roslan mendedahkan bahawa kelulusan bagi projek itu kini berada di peringkat akhir, memandangkan hanya beberapa dokumen dikehendaki daripada pihak pemaju.

“Dokumen utama adalah surat aku janji. Kami di majlis itu juga teruja mengenai projek ini yang boleh mengubah Rawang. ”

“Kami sedang dalam proses memberi Perintah Pembangunan untuk projek ini jika semua syarat-syarat dipenuhi,” katanya, sambil menambah bahawa projek itu dijangka memberi manfaat kepada MPS dari segi pendapatan dan Rawang, sebagai sebuah bandar.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

 

 

 

Advertisements