Dalam maklum balas kepada Tapak Warisan Pulau Pinang yang sedang meletakkan pada risiko oleh pelabur asing, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng sedang mempertimbangkan pengembalian semula undang-undang kawalan sewa. Sebelum ini dilaporkan dalam PropertyGuru, warga tua di Pulau Pinang sedang diusir dan dipaksa untuk kehilangan tempat tinggal kerana pelabur hartanah tidak berhati perut dan sewa meningkat.

Bagaimanapun pakar-pakar hartanah cuba untuk tidak menggalakkan kemasukan semula kawalan sewa, kerana kali terakhir undang-undang ini dilaksanakan, bangunan prasejarah telah diabaikan sebagai tuan-tuan tanah dianggap pulangan sewa terlalu rendah. Menurut tuan tanah, hanya orang yang mendapat manfaat daripada sewa yang rendah adalah penyewa yang kemudiannya disewakan rumah mereka.

Ketua Menteri Lim Guan Eng bagaimanapun berkata bahawa tindakan yang dikenakan kali ini akan berbeza daripada Akta Kawalan Sewa 1966 sebagai pemilik bangunan masih akan mempunyai suara dalam kadar sewa bagi harta mereka. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa mereka tidak akan dapat untuk menaikkan kadar berbanding kadar terakhirnya disewa.

Dengan berbuat demikian, pihak berkuasa berharap untuk membendung pelabur berhati perut yang semata-mata mencari pulangan sewa, dan memastikan bahawa penyewa sedia ada yang terdiri terutamanya daripada orang tua masih akan dapat terus mampu tinggal di rumah mereka.

Michael Loo, pengarah eksekutif PA International Property Consultants (Penang) Sdn Bhd percaya bahawa majoriti penyewa yang menyewa sifat-sifat warisan di Pulau Pinang adalah pelabur tempatan dan asing, termasuk pelabur dari Singapura.

Ada pihak yang tidak bersetuju dengan undang-undang kawalan sewa, kerana mereka percaya bahawa ia adalah satu penindasan hak-hak pemilik. Menurut Mark Saw pengarah eksekutif PPC Antarabangsa Pulau Pinang Sdn Bhd, langkah itu boleh memberi kesan buruk kepada kepentingan pelabur asing di Pulau Pinang, manakala rakan kongsi kanan Raine & Horne International Zaki + Partners Michael Geh berkata bahawa dia berharap semua pemilik dan pihak berkepentingan akan berunding dengan sebelum langkah itu dilaksanakan.

Mark Saw lebih jauh mengatakan bahawa kali terakhir kawalan sewa dilaksanakan, nilai hartanah adalah bertakung, dan hanya selepas mengangkat undang-undang melakukan peningkatan nilai apabila pemilik melihat nilai dalam harta mereka. Beliau juga menggesa kerajaan Pulau Pinang untuk melaksanakan kajian mendalam sebelum membuat sebarang tindakan, jika tidak, mungkin ada kesan buruk dalam jangka masa panjang.

Minat yang mendadak sebelum ini terhadap kepentingan asing dalam bangunan prasejarah Pulau Pinang, harga jualan besar bangunan adalah hanya antara RM500 dan RM600 bagi setiap kaki persegi bagi hartanah warisan. Tetapi harga kini telah melonjak kepada antara RM2,000 dan RM2,500 bagi setiap kaki persegi – dan selepas membersihkan kawasan itu sehingga sedikit, harga sewa juga telah meroket sebanyak lima kali kos sebelum ini.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements