Konsep Rent-To-Own (RTO) baru sahaja dicadangkan oleh Menteri Kewangan untuk membantu golongan berpendapatan rendah untuk memiliki rumah pertama mereka. Pendekatan ini akan berkesan dalam membenarkan penduduk berpendapatan rendah untuk memiliki rumah tanpa perlu membayar bayaran muka.

Menurut Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Ghani, seseorang yang mempunyai pendapatan RM2,500 dan ke bawah akan dapat membayar sewa bulanan sehingga RM800. Bayaran bulanan ini akan diambil sebagai ansuran bagi rumah tanpa bayaran muka.

Apabila pendapatan mereka bertambah, mereka boleh memilih untuk membeli harta. Mereka boleh membayar lebih memandangkan gaji mereka bertambah dan jika mereka berazam untuk memperoleh hartanah tersebut, maka mereka akan dikehendaki untuk membayar ansuran yang lebih tinggi.

“Jika gaji mereka dinaikkan kepada RM6,000, ansuran mereka akan meningkat kepada RM2,000,” katanya.

Apabila mereka menyewa hartanah untuk 10 hingga 15 tahun dan membuat keputusan untuk membeli hartanah di kemudian hari, mereka hanya perlu membayar baki yang tinggal selepas ditolak dengan jumlah sewa jumlah dibayar untuk semua tahun ini. Tetapi harga harta itu akan ditentukan kemudian apabila penyewa membuat keputusan untuk membeli hartanah.

Untuk membuat rancangan ini berjaya, kerajaan persekutuan, kerajaan negeri dan pihak berkuasa lain perlu bekerjasama dan memperuntukkan tanah untuk membina tempat kediaman bagi kumpulan itu. Kerajaan negeri perlu memastikan peratusan tertentu daripada tanah diperuntukkan dan diwartakan untuk kesejahteraan golongan berpendapatan rendah.

“Apabila tanah itu diperuntukkan oleh kerajaan negeri, kerajaan persekutuan akan memainkan peranan untuk membina rumah-rumah tersebut. Sejak projek-projek tersebut akan dilaksanakan merangkumi agenda sosial, ceramah tentang nilai-nilai tanah akan tidak diperlukan lagi, “katanya.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements