KUALA LUMPUR, 14 Julai (BERNAMA) – Bank Simpanan Nasional (BSN) sedang berusaha untuk mendapatkan 10,000 peminjam baru di bawah Skim Perumahan Belia untuk meningkatkan kadar langganan yang rendah.

Timbalan Ketua Eksekutif (Strategi & Komunikasi) Kameel Abdul Halim berkata skim itu, yang bertujuan membantu golongan belia berkahwin memiliki rumah pertama mereka dengan mudah, telah dilancarkan pada Julai tahun lepas tetapi hanya 2,000 peminjam mengambil kesempatan daripada itu dari BSN.

“Kami menyasarkan 10,000 peminjam baru. Skim ini berjalan selama dua tahun dan jika terdapat keperluan kita akan lanjutkan, “katanya kepada pemberita di luar acara rumah terbuka hari raya BSN di sini hari ini.

Kameel berkata keputusan bank pusat untuk mengurangkan kadar dasar semalaman (OPR) akan membantu merancakkan aktiviti ekonomi dan bank-bank akan balas dengan mengurangkan kadar faedah untuk memberikan pembiayaan kepada lebihan peminjam.

“Kos pinjaman semakin murah. Manakala OPR akan memberi kesan terutamanya pinjaman kadar terapung, mulai sekarang Kadar menetapkan baru (perumahan) juga akan lebih rendah kerana kadar faedah telah turun, “katanya.

Oleh kerana harga hartanah untuk pembelian di bawah skim ini boleh mencecah sehingga RM500,000, Kameel berkata BSN akan memperuntukkan RM10 bilion bagi kemudahan itu, yang digelar produk utama ‘BSN MyHome’, yang direka khusus untuk membantu belia yang berkahwin memiliki rumah pertama mereka dengan mudah.

Kemudahan ini bertujuan untuk membiayai pembelian sama ada siap dibina, dalam pembinaan atau sub-jualan hartanah, dengan 50 peratus daripada pengecualian duti setem ke atas pemindahan hak milik dan kemudahan dokumen.

Di bawah skim ini, kerajaan akan menyediakan bantuan kewangan bulanan RM200 kepada peminjam untuk dua tahun pertama (dari tarikh pembayaran pertama kepada pemaju / vendor) untuk mengurangkan beban ansuran bulanan.

Ia ditawarkan kepada pembeli rumah kali pertama di kalangan rakyat Malaysia yang sudah berkahwin, berumur 25 hingga 40, dengan pendapatan isi rumah tidak melebihi RM10,000 sebulan.

“Kami telah diberi mandat untuk membantu kumpulan ini. Ia bukan satu isu pembiayaan tetapi ia sentiasa melibatkan kemampuan. Ia juga lebih kepada isu kesedaran dan pendidikan pengguna, “katanya.

Kameel berkata walaupun kumpulan itu akan mendapat bantuan kerajaan dalam ansuran, mereka perlu memastikan bahawa rekod kredit mereka adalah baik dan bahawa mereka bersedia untuk membayar balik pinjaman kerana bantuan itu akan hanya untuk selama dua tahun.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements