Setahun lepas ia dilancarkan, respons pihak kerajaan tentang Skim Perumahan Belia di anggap ‘suam-suam kuku’, sekaligus menarik perhatian kira-kira 12 peratus daripada 20,000 jumlah kuota permohonan selama 2 tahun.

Daripada 2,500 permohonan yang diterima, lebih daripada RM300 million nilai pinjaman telah pun diterima pada May 2016.

Penolong pengarah Bank Simpanan Nasional (BSN) dan ketua cawangan dan perniagaan komuniti, Datuk Mearia Hamzah merujuk kepada keadaan tidak sepadan antara jenis rumah yang diperlukan oleh pasaran sasaran dengan julat harga di bawah skim ini.

Harga rumah memainkan peranan yang besar. Tidak mudah untuk membeli rumah dalam masa 10 hingga 20 km dari Kuala Lumpur untuk julat harga yang dibenarkan. Sebahagian daripada pembeli rumah kali pertama bekerja di bandar akhirnya membeli rumah di lokasi yang memerlukan mereka untuk melakukan perjalanan dua jam setiap hari.

Walaupun syarat-syarat YHS adalah sangat menarik, harga rumah yang terletak dalam julat yang munasabah dari bandar meningkat melebihi RM100,000 hingga RM500,000 yang dibenarkan di bawah skim ini. Sebahagian daripada rumah yang ditawarkan dalam julat harga tersebut tidak walaupun sesuai untuk pasangan muda berkahwin yang berhasrat untuk memulakan sebuah keluarga.

Pemaju boleh memulakan sesuatu yang kurang daripada RM400,000, tetapi ia boleh menjadi hanya satu unit studio dengan konsep SOHO (Small Office Home Office). Unit SOHO tidak mempunyai bilik tidur. Jika anda hanya berkahwin dan tidak mempunyai anak-anak, ia adalah okay. Tetapi apabila anda mempunyai anak-anak, saya tidak fikir tempat itu sesuai. ”

“Unit SOHO tidak mempunyai bilik tidur. Jika anda hanya berkahwin dan tidak mempunyai anak-anak, ia adalah okay. Tetapi apabila anda mempunyai anak-anak, saya tidak fikir tempat yang sesuai, kata Mearia.

kadar penggunaan skim ini juga dijejaskan oleh langkah (PTPTN) Tabung Pendidikan Tinggi Nasional Corp untuk menyenaraikan peminjam yang gagal membayar balik pinjaman dalam Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS). Pada bulan April, ia telah melaporkan bahawa 1.25 juta peminjam PTPTN telah disenaraikan dalam CCRIS.

Sesiapa yang masih lagi berhutang dengan PTPTN takut untuk memohon kerana mereka tahu application tidak akan dapat diterima. Mereka berasa tiada guna untuk mereka memohon untuk YHS.

“Pihak kerajaan mendapat maklum balas daripada BSN. Kami berharap mereka dapat membantu kami membuat sesuatu dan pada akhirnya kami akan cuba untuk pasarkan skim tersebut. Tapi apa gunanya jikalau tidak ada yang ambil peduli.” tambah beliau lagi.

Skim ini masih terbuka dan pihak kerajaan akan menasihatkan samaada skim ini bakal diteruskan ataupun tidak. Buat masa sekarang ia masih diteruskan.

Diumumkan dalam Bajet 2015, YHS diperkenalkan pada Julai 2015 dan bekerjasama dengan Employees Provident Fund, pihak kerajaan dan Cagamas Bhd.

Skim ini dituju kepada pembeli pertama kali yang berkahwin dengan belia berumur 25 ke 40 tahun dengan kombinasi pndapatan isi rumah tidak melebihi RM10,000. YHS adalah sah selama dua tahun dan adalah terhad kepada 20,000 pemohon, yang mana terdahulu.

YHS menawarkan kedua-dua pinjaman perumahan Islam dan konvensional, dengan margin pembiayaan sehingga 100% daripada harga belian.

Pemohon yang berjaya diberi pembiayaan tambahan sehingga 5% daripada harga perolehan bagi kos Mortgage Reducing Term Takaful atau Mortgage Reducing Term Assurance. Mereka juga menikmati RM200 dalam pembayaran bulanan untuk dua tahun pertama dikira dari pembayaran pertama serta 50% pengecualian duti setem ke atas perjanjian jual beli dan kemudahan dokumen undang-undang.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements