KUALA LUMPUR, 26 JUN (BERNAMA) – Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Johari Abdul Ghani Ahad mencadangkan supaya pemaju perumahan menumpukan kepada membangunkan semula rumah pangsa lama untuk memenuhi permintaan yang tinggi untuk perumahan kos rendah di ibu negara.

Beliau berkata permintaan untuk rumah kos rendah seperti Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan unit (PA) Perumahan Awam telah meningkat dengan pesat di bandar Kuala Lumpur disebabkan oleh peningkatan penduduk, khususnya dari golongan berpendapatan rendah yang tidak mampu membeli rumah mahal.

“Sewa rumah bulanan untuk unit sederhana di Kuala Lumpur telah mencapai lebih daripada RM1,000, apa lagi yang mampu sebuah rumah yang berharga lebih RM300,000?

“Sebab itu saya berfikir tentang bagaimana kita boleh membina lebih banyak PPR dan PA unit perumahan di bandar ini,” katanya kepada Bernama selepas majlis penyampaian Ramadan dan Aidilfitri sumbangan di Taman Maluri, di sini.

Dalam menangani isu tanah untuk perumahan, Johari mencadangkan kerajaan mengambil pendekatan yang proaktif dengan mengenal pasti dan membeli tanah milik persendirian untuk tujuan membina rumah kos rendah.

Pada majlis itu, 600 orang yang terdiri daripada warga emas, orang kurang upaya, anak yatim dan ibu tunggal di Taman Maluri Zon menerima sumbangan dalam bentuk wang tunai dan barangan keperluan harian.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements