PORT DICKSON, 7 Ogos –  Pihak kabinet minggu lepas meluluskan pelaksanaan sistem ‘sewa beli’ untuk membantu mereka yang memerlukan untuk memiliki rumah sendiri, kata Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar.

Beliau berkata sistem itu akan dilaksanakan di Projek Perumahan Rakyat (PPR) kawasan di seluruh negara, termasuk Sabah dan Sarawak.

Pada peringkat awal, beliau berkata lima bidang masing-masing di Kelantan, Negeri Sembilan dan Kuala Lumpur dan dua lagi di Selangor, akan dibuka untuk menawarkan sewa beli, yang dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 4,000 keluarga.

“Kerajaan mengambil maklum bahawa ramai yang berpendapatan RM2,500 sebulan dan ke bawah layak untuk membeli rumah PPR tetapi tidak layak untuk pinjaman bank dan ini akan memberi mereka peluang untuk memiliki rumah-rumah mereka,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas majlis penyerahan pengindahan kejiranan projek Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) dan pelancaran program transformasi sosial di rumah pangsa Sri Bandar.

Turut hadir timbalannya, Datuk Halimah Mohamed Sadique, Perumahan  Negeri Sembilan dan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Datuk Jalaluddin Alias ​​dan Ketua Setiausaha Kementerian itu Datuk Mohammed Mentek.

Noh berkata mereka ditawarkan rumah melalui skim itu, yang berharga RM35,000 seunit bagi mereka yang berada di Semenanjung dan RM40,000 di Sabah dan Sarawak.

Unit-unit ini tidak boleh dijual kepada individu lain atau sebaliknya terpaksa dijual semula kepada kementerian yang akan ditawarkan kepada orang-orang yang layak yang lain, katanya.

-IPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements