JOHOR BARU, 14 Ogos – Iskandar Malaysia telah mencatat rekod dalam membuat pelaburan komited sebanyak RM208 bilion daripada tahun 2006 hingga 30 Jun tahun ini, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Najib yang juga selaku Pengerusi Bersama Pihak Berkuasa Pembangunan Wilayah Iskandar berkata sejumlah 51 peratus atau RM106.43 bilion adalah pelaburan yang direalisasikan.

“(Daripada jumlah pelaburan komited) Pelabur tempatan menyumbang RM124 bilion manakala 40% (RM84.05 bilion) datang dari negara-negara asing, yang menunjukkan keyakinan jiran kita dan negara-negara lain di dunia,” katanya dalam ucapan pada majlis pelancaran Experiential Pusat Iskandar Malaysia Greenland Smart City (SMARTXP), Helios Cove di Permas Jaya hari ini.

Turut hadir Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Ketua Eksekutif IRDA Datuk Ismail Ibrahim dan Pengerusi Kumpulan Greenland / Presiden, Zhang Yuliang.

Najib berkata pelaburan besar mencerminkan asas-asas ekonomi negara yang kukuh terutamanya dengan kerajaan mengukuhkan ekonomi dengan menghapuskan subsidi petroleum dan gas, pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dan mempelbagaikan ekonomi.

Walaupun menerima banyak kritikan dan dieksploitasi oleh sesetengah pihak termasuk bekas pemimpin, GST telah menjadi penyelamat Malaysia berikutan penurunan harga minyak dan gas secara mendadak , kata Najib, yang juga Menteri Kewangan.

“Mereka tahu ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan tetapi mereka mendakwa bahawa ia adalah tidak,” kata beliau sambil menambah bahawa kerajaan telah mampu untuk menghadapi keadaan tidak menentu global dan kekal di landasan yang betul dalam mencapai wawasannya untuk menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi.

Di Iskandar Malaysia, Najib berkata antara tahun 2007 dan 2015, ia mewujudkan sejumlah 682,169 pekerjaan dalam pelbagai sektor kebanyakannya dalam bidang pembuatan, hospitaliti, makanan dan minuman, serta pendidikan.

Sementara itu di bandar raya pintar, Perdana Menteri berkata terdapat keperluan untuk membangunkan konsep bandar pintar pada masa akan datang dimana 90% daripada penduduk negara ini akan tinggal di bandar-bandar pada tahun 2020.

Memetik kajian penyelidikan, Najib berkata daripada hampir 32 juta orang di Malaysia, 74.5% telah kini tinggal di bandar-bandar dan kawasan bandar.

“Angka ini dijangka meningkat kepada 90% pada tahun 2020. Dengan kata lain, terdapat 21 orang, sama ada berhijrah ke bandar-bandar atau dilahirkan, setiap jam dan ini diterjemahkan kepada 504 orang sehari dan 183,960 orang dalam setahun.

“Oleh itu, permintaan untuk infrastruktur bandar pintar akan menjadi besar dan penting,” katanya sambil menambah bahawa beliau gembira melihat Iskandar Malaysia telah keluar dengan konsep SMARTXP itu.

The SMARTXP, yang dibuka kepada orang ramai dari hari ini, membolehkan pengunjung untuk mengalami kehidupan di bandar raya pintar dengan teknologi terkini termasuk pengalaman realiti maya dan juga permainan interaktif.

-IPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements