Persatuan Bank-Bank di Malaysia (ABM) menggesa pembeli rumah kali pertama untuk mempertimbangkan untuk mendapatkan bantuan bagi pembelian harta mereka di skim kerajaan seperti Skim Rumah Pertamaku (SRP), lapor The Star.

Dalam satu kenyataan, ABM mendedahkan bahawa 11 institusi kewangan Islam dan 11 bank perdagangan di Malaysia mengambil bahagian dalam skim SRP, di mana pembiayaan 100 peratus ditawarkan untuk rumah dihadkan kepada RM500,000.

Pemohon untuk skim ini mesti mempunyai pendapatan kasar sebanyak RM5,000 dan mesti memenuhi syarat-syarat lain.

“Pembeli Rumah diingatkan bahawa terdapat beberapa pilihan pembiayaan untuk mereka,” kata kenyataan itu. “Bank-bank perdagangan telah menawarkan pinjaman perumahan kepada pemohon yang layak.”

Walaupun ABM menggalakkan pertama pembeli rumah untuk mempertimbangkan skim kerajaan, persatuan itu juga menimbulkan perdebatan sejauh mana mereka boleh mendapat lebih banyak kredit dan tidak menggalakkan pembeli rumah lebih-regangan kemampuan.

Ia menasihatkan pembeli kali pertama untuk membeli kerana setiap institusi kewangan menawarkan pakej yang berbeza. Oleh itu, pembeli perlu mendapatkan anggaran pinjaman pertama daripada beberapa pemberi pinjaman sebelum membuat keputusan untuk membeli.

“Peminjam juga mungkin mahu mempertimbangkan untuk mendapatkan pra-kelulusan untuk pinjaman perumahan sebelum membeli hartanah.”

Yang ketara, bulanan ansuran pinjaman rumah dan komitmen kewangan jangka panjang lain, seperti pinjaman sewa beli, tidak boleh lebih daripada 40 peratus daripada pendapatan kasar bulanan pembeli, kata ABM.

Masa pertama pemohon pinjaman rumah  perlu bekerjasama dengan pembiaya mereka apabila membuat penilaian kemampuan dan kemampanan .

Persatuan itu mempunyai 27 ahli yang terdiri daripada bank perdagangan yang beroperasi di Malaysia dengan matlamat utama untuk menggalakkan dan mewujudkan sistem perbankan yang kukuh dengan perundingan dan kerjasama dengan pihak berkuasa.

Kenyataan ABM berikutan Penang Chinese Chamber of Commerce memerlukan bank-bank untuk mengurangkan peraturan pinjaman.

Sejak beberapa bulan lalu, bank-bank telah berhadapan dengan tekanan untuk mengurangkan peraturan pinjaman bagi meningkatkan sektor hartanah, terutamanya yang telah memberangsangkan dari tahun 2009 hingga 2014. Walau bagaimanapun, tempoh ini juga menyaksikan spekulasi yang besar.

Pada bulan April, sumber berkata bahawa terdapat perbezaan antara pemilikan rumah dan pembelian rumah.

“Seseorang peminjam dapat membeli sebuah rumah, tetapi ini tidak bermaksud ia adalah pemilikan rumah,” kata sumber itu.

“Tidak ada gunanya melakukan penilaian sepintas kredit  dan perkhidmatan pinjaman peminjam hanya tiga hingga empat tahun sahaja untuk memilikinya dan selepas itu dilelong kemudian. Objektif kami adalah untuk memastikan hanya mereka yang mampu membuat pinjaman boleh mendapatkan pinjaman. ”

Sumber itu berkata walaupun bank yang dilindungi kerana ia boleh melelong harta, peminjam tersebut ditinggalkan dengan hutang sehingga tidak mampu untuk membayar.

Pada akhir Mac tahun ini, Malaysia telah menunjukkan hutang isi rumah lebih daripada KDNK (keluaran dalam negara kasar) jatuh kepada 89 peratus daripada 89.1 peratus pada akhir 2015, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Chua Tee Yong pada bulan Mei.

Beliau mendedahkan bahawa 62.6 peratus daripada jumlah hutang isi rumah pada Mac 2016 bertujuan untuk pengumpulan aset, termasuk pelaburan dalam aset kewangan dan pemerolehan harta.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani pada Julai berkata hutang isi rumah di negara ini adalah antara yang tertinggi di dunia.

“Akhirnya, rakyat akan menderita kerana jika kita melihat hutang isi rumah kami, kami adalah antara yang tertinggi di dunia.”

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements