KUALA LUMPUR: Malaysia kini tidak lagi terjerumus dalam perangkap pendapatan sederhana, memandangkan pertumbuhan kukuh pendapatan kasar negara sejak kebelakangan ini dan kedudukan fiskal yang bertambah baik.

Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) menegaskan bahawa PNK Malaysia dengan nilai AS $ 10.570 per kapita pada tahun lepas kini hanya 15% dari penanda aras ekonomi berpendapatan tinggi, berbanding dengan US $ 8,280 per kapita pada tahun 2010, yang kemudian meletakkan negara 33% pendek untuk mencapai kategori yang didambakan.

Menurut definisi Bank Dunia, sebuah negara berpendapatan tinggi perlu mempunyai GNI sekurang-kurangnya AS $ 12.475 per kapita pada tahun 2015, berbanding AS $ 12.276 per kapita pada tahun 2010.

“Kami telah menjadi bebas dari perangkap pendapatan sederhana,” kata Ketua Pemandu Datuk Seri Idris Jala.

“Kami juga telah mengurangkan subsidi dan melaksanakan pelbagai pembaharuan untuk mengurangkan defisit fiskal dan merangsang pertumbuhan pelaburan swasta,” katanya dalam ucapan pada perbincangan meja bulat -The Business Year di sini pada Rabu.

Idris berkata pengurangan dalam defisit fiskal Malaysia daripada 6.6% daripada KDNK pada tahun 2009 kepada 3.2% pada tahun lalu adalah petunjuk kedudukan kewangan yang lebih kukuh dan mampan.

-THESTAR

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements