MIDF Research menjangkakan kegilaan Pokemon Go mendapat manfaat kepada amanah pelaburan hartanah Malaysia (REITs) di mana pusat membeli belah semakin ramai orang datang berkunjung.

“Sejak pengeluaran Pokemon Go di Malaysia pada 6 Ogos, peruncit di pusat membeli-belah tempatan telah mengambil kesempatan daripada kegilaan Pokemon Go. Salah satu cara yang paling biasa digunakan oleh peruncit adalah dengan mengaktifkan ‘Lure Modul’ yang menarik Pokemon kepada PokeStop untuk 30 minit, “katanya.

“Hasilnya, kami menjangkakan peningkatan footfalls di pusat membeli-belah, terutama di Lembah Klang, kerana kawasan pusat membeli belah tersebut menjadi hotspots untuk pemain Pokemon.”

Firma penyelidikan itu berkata kesan jangka pendek positif kepada REIT dengan pusat membeli belah yang sedia ada yang ditubuhkan di Lembah Klang, iaitu Sunway REIT (Sunway Pyramid), KLCCP Stapled Group (Suria KLCC), Pavilion REIT (Pavilion KL), IGB REIT (Mid Mall Valley Mega & The Gardens) dan CapitaLand Malaysia Mall Trust (Sungei Wang Plaza dan The Mines).

“Kami menjangkakan bahawa bilangan footfalls lebih tinggi di pusat membeli belah mungkin dapat memberi manfaat kepada penyewa makanan dan minuman (F & B)  di mana pemain Pokemon mungkin akan menghabiskan pada F & B semasa mereka berada di pusat membeli-belah. Walau bagaimanapun, kami tidak menjangkakan footfalls lebih tinggi dengan ketara meningkatkan jualan peruncit fesyen kerana pemain Pokemon begitu asyik dalam permainan. ”

Ia juga tidak mengharapkan apa-apa perubahan kepada prospek semakan sewa REITs.

Bakal benefisiari adalah peruncit tulen REIT atau REITs dengan pendedahan tinggi pada bahagian runcit, seperti IGB REIT, disebabkan oleh perbelanjaan yang lebih tinggi terhadap F & B.

Dengan ini, firma penyelidikan itu mengekalkan penarafan neutral pada sektor REIT kerana ia menjangkakan kegilaan Pokemon Go tidak kekal lama, semakin reda dalam masa satu hingga dua bulan.

MIDF Research mengekalkan buy calls untuk Sunway REIT (harga sasaran pada RM1.86) dan CapitaLand Malaysia (sasaran harga RM1.72).

Ia menegaskan bahawa  pendapatan Pokemon Go yang memberi kesan kepada REIT mungkin akan menjadi minimum. Malah, kebanyakan REIT mungkin tidak dapat memanfaatkan hasil penyewa F & B yang lebih tinggi kerana kebanyakan sewa adalah tetap.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements