KUALA LUMPUR, 19 Ogos (Bernama) – Gergasi hartanah, IJM Land Bhd telah bekerjasama dengan Allianz Malaysia Bhd untuk memperkenalkan skim yang pertama di Malaysia iaitu pelindungan insurans triple (HomeTIPS) untuk memberi perlindungan kepada pembeli rumah.

Pengarah Urusan IJM Land, Edward Chong Sin Kiat berkata skim tiga-dalam-satu ini akan memberikan jangka kehidupan, kemalangan diri dan liputan penganggura tidak sukarela untuk pembeli hartanah yang dipilih.

“Pengangguran insurans yang dilindungi di bawah skim ini adalah yang pertama diperkenalkan di Malaysia,” katanya.

Mengakui bahawa kebimbangan terhadap pengangguran adalah salah satu faktor utama pembeli rumah yang berpotensi teragak-agak untuk melakukannya terutama sekali selepas pemberhentian industri minyak dan gas, IJM Land memutuskan untuk meringankan beban mereka dengan memperkenalkan skim ini, katanya.

“Pembeli rumah yang dipilih secara sukarela untuk ditamatkan daripada pekerjaan mereka sepanjang tempoh polisi akan mendapat manfaat daripada gaji tepat pada masanya oleh insurans pengangguran di bawah skim ini, ” katanya selepas melancarkan HomeTIPS di sini, hari ini.

Chong berkata hayat sementara dan insurans peribadi di bawah skim itu akan membolehkan pembeli rumah untuk menikmati faedah kewangan yang akan dibayar dalam kes kemalangan yang melibatkan kematian atau hilang upaya kekal.

“Faedah diperluaskan kepada pembeli rumah selama 36 bulan dari tarikh menandatangani perjanjian jual beli,” katanya.

Beliau berkata skim itu terpakai kepada projek-projek pembangunan kediaman terpilih dengan harga jualan antara RM300,000 hingga RM2 juta.

“Sebagai contoh, orang-orang yang membeli hartanah yang bernilai RM635,000 akan diinsuranskan dengan perlindungan sebanyak RM600,000,” katanya.

Chong berkata, premium skim insurans akan ditanggung oleh pemaju perumahan masing-masing, dan skim ini hanya terpakai untuk hartanah yang dibeli terus dari IJM Land bermula sekarang hingga Disember 2016.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements