KUALA LUMPUR: Terdapat kebimbangan terhadap rakyat Malaysia yang meminjam terlalu banyak dan tidak menyimpan dengan cukup, menurut laporan oleh Institut Penyelidikan Khazanah.

Manakala penambahan hutang isi rumah menjadi sederhana sejak 2010 (2015: 7.3% tahun ke tahun), nisbah hutang isi rumah kepada keluaran dalam negara kasar kekal tinggi, di 89.1% pada tahun 2015 berbanding 87.4% pada tahun 2014, menurut  penerbitan keempat Institut Penyelidikan Khazanah  “Negeri Isi Rumah II” yang dikeluarkan semalam.

Menurut laporan itu, hutang isi rumah kebanyakan  yang telah diambil adalah untuk membiayai pembelian rumah, di mana pinjaman perumahan berkembang sebanyak 11% antara 2014 dan 2015.

“Terdapat kebimbangan terhadap orang ramai yang tidak menyimpan wang yang cukup untuk persaraan 20 tahun dan mempunyai terlalu banyak hutang,” kata Pengarah Urusan Institut Penyelidikan Khazanah, Datuk Charon Mokhzani ketika membentangkan laporan itu semalam. Ini boleh diburukkan lagi oleh dapatan lain dalam laporan itu, yang menunjukkan bahawa jangka hayat purata adalah 77.4 tahun sekarang untuk wanita dan 72.5 tahun bagi lelaki, meningkat daripada 65.5 dan 61.6 masing-masing pada tahun 1970 untuk kedua-dua jantina. Pada tahun 2013, tahun lalu di mana data anggaran keseluruhan simpanan oleh  isi rumah adalah secara umum ada, simpanan isi rumah berjumlah 1.4% daripada pendapatan boleh guna diselaraskan, dan pada 1.6% purata bagi 2006-2013.

Sebagai perbandingan, kadar simpanan isi rumah Amerika Syarikat , yang pada amnya diiktiraf sebagai sangat rendah, adalah lebih tinggi pada kadar 5%.

“Malah, kecuali Jepun, kadar simpanan isi rumah Malaysia dalam peratus daripada pendapatan boleh guna, diselaraskan pada tahun 2013 adalah yang paling rendah antara pilihan negara untuk data boleh didapati secara umum,” kata saya.

Ia berkata bahawa hanya 10.8% daripada isi rumah di Malaysia mampu bertahan terhadap kejutan kewangan adalah disebabkan oleh faktor-faktor: seperti pengangguran, kecacatan fizikal, kematian, perceraian dan perubahan dalam kadar faedah atau pasaran kewangan.

Selain itu, lebih daripada satu perlima isi rumah ini akan mampu terus hidup hanya kurang daripada tiga bulan jika pendapatan mereka terputus. Secara keseluruhannya, lebih daripada separuh isi rumah yang dikaji tidak mempunyai sebarang simpanan, kata laporan itu. Penemuan ini bertepatan juga dari Bank Negara “Rangkuman Kewangan dan Keupayaan Kajian” yang mendapati bahawa hanya 6% daripada rakyat Malaysia boleh hidup lebih daripada enam bulan, dan 18% sehingga tiga bulan, selepas kehilangan sumber pendapatan utama mereka.

Sebelum laporan isi rumah di Institut Penyelidikan Khazanah Negeri, ia menawarkan beberapa langkah serta cadangan pembaharuan untuk hutang isi rumah, seperti semua pembekal kredit untuk pengguna untuk mengiklankan dengan lebih jelas kadar peratusan tahunan, penyusunan semula peraturan kredit pengguna di antara pelbagai agensi kerajaan pada masa ini dan mandat dalam pengajaran celik kewangan asas di sekolah.

“Setakat ini, ini cadangan belum lagi dilaksanakan,” katanya.

Sebaliknya, laporan itu berkata kedudukan kewangan isi rumah keseluruhan masih sihat, kerana beberapa pemilik rumah terus mengumpul lebih banyak aset kewangan daripada hutang.

Nisbah aset-kepada-hutang kewangan isi rumah keseluruhan telah kekal sebanyak dua kali dalam tempoh lima tahun yang lalu, bermakna beberapa isi rumah yang mempunyai sejumlah dana tersedia untuk memenuhi obligasi hutang. Ia menunjukkan bahawa isi rumah pada tahun 2014 adalah lebih baik berbanding 2012 disebabkan pendapatan median purata yang lebih tinggi sebanyak RM4,585 dan RM6,141 daripada.

Pertumbuhan pendapatan isi rumah seolah-olah tidak dipacu oleh perkembangan dalam gaji dan upah yang disertakan bersama, yang merupakan sumber lebih daripada 60% daripada pendapatan isi rumah.

Charon berkata pekerjaan itu yang dibayar adalah sebagai sumber pendapatan bagi bahagian 60% daripada isi rumah, sebagai orang telah menjadi sedikit sebanyak lebih bergantung kepada pendapatan daripada pindahan semasa: seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia, dan juga dari pendapatan sewa dalam hartanah dan pelaburan lain.

Antara 2012 dan 2014, saham pendapatan pemilik rumah daripada hartanah dan pelaburan meningkat daripada 9.7% kepada 11/4%.

Charon menolak untuk meramalkan hala tuju pendapatan pemilik rumah untuk tahun ini berikutan kemelesetan berterusan global ekonomi.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements