KUALA LUMPUR, 6 September: Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) menyasarkan untuk mencapai RM25 bilion pelaburan baru bagi Iskandar Malaysia pada tahun Ini (2016).

Pengarah pengurusan korporat dan kewangan, Nor Hisham Mohd Yusof berkata IRDA yakin dapat mencapai sasaran itu kerana sebanyak RM17.7 bilion diperolehi dalam pelaburan baru pada separuh pertama 2016.

“Kira-kira 60% daripada pelaburan disumbangkan oleh industri hartanah yang dilabur terutamanya oleh tanah besar Cina, diikuti oleh Sektor pembuatan dan perkhidmatan,” kata saya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang akhbar Iskarnival 2016 di sini, semalam.

Nor Hisham berkata IRDA menghadkan sasaran ITS supaya diturunkan kepada RM25 bilion daripada RM30 bilion pelaburan yang diperolehi pada tahun lepas kerana pertumbuhan ekonomi secara keseluruhan yang perlahan.

Beliau berkata sejak 2006 hingga 30 Jun, 2016, jumlah pelaburan terkumpul berjumlah RM207.99 bilion.

“Kita berada di landasan yang betul untuk mencapai sasaran RM383 bilion pelaburan pada tahun 2025,” kata saya.

Iskarnival 2016, edisi kelima acara itu, diadakan sempena ulang tahun ke-10 penubuhan Iskandar Malaysia di Johor.

Ia bertujuan untuk memupuk hubungan masyarakat dan sosial-ekonomi inklusif yang merupakan kunci kepada masa depan Iskandar Malaysia yang kukuh.

Anjuran Bersama Khazanah Nasional Bhd, UEM Sunrise Bhd dan Iskandar Investment Bhd, acara itu akan dilakukan pada Iskandar Puteri (dahulu dikenali sebagai Nusajaya)  satu hujung minggu pada setiap bulan September, Oktober dan November 2016.

Setiap minggu akan menampilkan sebuah festival yang bertemakan Iskarnival Kreatif (September 17-18); Iskarnival Naratif (15-16 Oktober) dan Iskarnival Sama-sama pada bulan November. Lebih daripada 100,000 pelawat dijangka bakal menghadiri acara tersebut.

-IPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

 

Advertisements