JOHOR BAHRU: Majlis Pembandaran Johor Baru Tengah (MPJBT) menggesa pemilik premis yang telah menerima notis untuk merobohkan struktur haram di bangunan mereka supaya mengambil risiko dan pengajaran apabila pihak majlis mengambil tindakan.

Setiausaha MPJBT, Abdul Malik Ismail berkata pemilik dinasihatkan untuk mengambil struktur haram tersebut seperti bumbung zink dan laluan yang tidak mengikut spesifikasi majlis itu apabila mereka menerima notis tersebut.

Abdul Malik berkata, dalam bidang Taman Sutera Utama di sepanjang Jalan Sutera Tanjung 8/2, Jalan Sutera Tanjung 8/3 dan Jalan Sutera Tanjung 8/4, terdapat sejumlah 41 premis itu yang telah menerima antara tiga hingga enam notis sejak 2011.

“Kami setakat ini telah menurunkan struktur di 16 premis di kawasan itu manakala 8 lagi masih menunggu tindakan. Terdapat satu lagi 16 lagi premis kita masih belum mengambil tindakan ke atas mereka tetapi akan berbuat demikian dalam operasi berterusan kami, “katanya baru-baru ini.

Salah satu premis di Jalan Sutera Tanjung 8/2, restoran, yang telah dirobohkan baru-baru ini, menerima enam notis sejak 2014, katanya.

“Walaupun notis telah diberikan kepada pemilik, tiada inisiatif telah diambil oleh mereka untuk merobohkan struktur yang dipasang serta pengubahsuaian yang menyebabkan halangan di tengah-tengah jalan untuk orang ramai,” kata Abdul Malik.

Beliau berkata sebanyak sembilan jentera berat telah dikerahkan termasuk dua jengkaut,empat clippers dan tiga buah lori untuk menjalankan kerja-kerja perobohan bermula dari pukul 9 pagi sehingga 5 petang.

“Jika pemilik terus mengabaikan notis yang disampaikan, majlis itu akan merobohkan struktur haram tersebut dan mengenakan kos keseluruhan kepada pemilik,” katanya.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements