PETALING JAYA: Persatuan Hartanah dan Pemaju Perumahan Malaysia (REHDA) mahu mencadangkan bahawa pemberian “lesen pemberi pinjam wang” untuk pemaju perumahan layak dihadkan untuk hartanah di bawah RM500,000 untuk membantu pembeli rumah kali pertama dan upgraders tulen untuk membeli rumah.

Presiden REHDA, Datuk Seri FD Iskandar berkata, ramai pembeli rumah yang tulen mempunyai masalah dengan wang pendahuluan mereka apabila institusi kewangan hanya menawarkan pembiayaan sehingga 80%.

“Pembiayaan pinjaman bukan 100%. Masalahnya ialah bahawa pembeli mendapat antara 75% dan 80% daripada pembiayaan. Itulah purata yang kami telah diperiksa.

“Tetapi seseorang prlu datang untuk memperuntukkan bahawa baki 10% kepada 15%, atau pembiayaan penyambung,” katanya pada Survey Industri Hartanah REHDA bagi separuh pertama tahun 2016 semalam.

FD Iskandar berkata pembiayaan penyambung melalui lesen pinjaman wang tidak harus terhad kepada hanya pembeli rumah kali pertama.

“Mereka sudah mendapat insentif daripada Kerajaan seperti MyHome dan MyDeposit. Sebahagian mendapatkan RM20,000 atau RM30,000.

“Tetapi bagaimana pula dengan pembeli rumah kali kedua yang benar-benar mahu untuk menaik taraf – kita akan mengabaikan orang-orang ini? Itu tidak adil. Kami tidak bercakap tentang orang-orang yang membeli kali ketiga, keempat atau kelima. ”

Komen FD Iskandar adalah merujuk kepada Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan kenyataan Menteri Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar minggu lepas bahawa pemaju perumahan yang layak boleh memohon lesen pemberi pinjam wang untuk memberi pinjaman sehingga 100% kepada pembeli hartanah.

Berikutan mesyuarat Kabinet semalam, Noh berkata dalam satu kenyataan bahawa kementeriannya telah diminta mengkaji keberkesanan dasar yang membenarkan pemaju untuk memberi pinjaman, untuk menentukan sama ada ia benar-benar membantu orang ramai untuk membiayai pembelian rumah-rumah mereka .

Noh berkata beliau telah memberi taklimat kepada Kabinet mengenai perkara itu dan menjelaskan bahawa kebenaran pemaju untuk menawarkan pinjaman adalah dasar yang sedia ada.

Lesen-lesen yang akan dikeluarkan oleh kementerian di bawah Pemberi Pinjam Wang 1951 (Pindaan) 2011.

Sementara itu, FD Iskandar berkata tidak semua pemaju mempunyai keupayaan untuk menawarkan pinjaman sehingga 100%.

“Terdapat risiko yang terlibat kerana tidak semua pemaju boleh melakukan bridging ini. Tidak ada perkara seperti pemaju yang boleh membiayai 100%. Tidak semua pemaju juga mempunyai kunci kira-kira untuk melakukan 10% kepada 15%. ”

Beliau mengulangi bahawa seseorang diperlukan untuk membantu pembeli, terutamanya mereka yang berada dalam kumpulan berpendapatan sederhana.

“Ya, kerajaan perlu lebih berhati-hati. Hutang isi rumah Malaysia, di 89.1%, adalah antara yang tertinggi di rantau ini. Tetapi jika anda melihat kadar gadai janji hutang isi rumah di Malaysia, daripada jumlah itu 89.1%, saya fikir ia adalah kira-kira 40%.

“Kedua akan menjadi pinjaman kereta diikuti oleh kad kredit. Jika anda bandingkan dengan Australia, di mana hutang isi rumah juga adalah tinggi, di 85.7%, kira-kira 70% daripada yang gadai janji. ”

FD Iskandar berkata paras hutang perumahan adalah tertinggi dalam kategori perumahan mampu milik.

“Jadi, sama ada bank-bank ‘berehat’ dan memberikan bentuk pembiayaan yang lebih tinggi, atau untuk orang-orang pemaju yang mampu, mereka datang dan memberi pembiayaan penyambung.”

Sementara itu, prestasi jualan hartanah mengalami penurunan yang signifikan kepada 39% pada separuh pertama 2016 berbanding dengan 52% pada tempoh yang sama sebelumnya, menurut kajian oleh REHDA.

Katanya 02:58 jualan teres tingkat menguasai bahagian pasaran sebanyak lebih daripada separuh daripada jumlah jualan dilaporkan, dengan separuh daripada unit kediaman yang dilancarkan jatuh di bawah paras RM500,000.

REHDA berkata pelancaran hartanah di bawah RM200,000 mengalami kenaikan, dengan semua negeri mengekalkan harga mereka kecuali Melaka.

Pembiayaan akhir dan penolakan pinjaman kekal satu masalah utama kepada hampir 70% daripada responden, yang telah menjejaskan hampir semua julat harga, berkata kaji selidik itu.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements