BUTTERWORTH: Kerajaan Pulau Pinang tidak akan meluluskan projek perumahan daripada pemaju yang meminjamkan wang kepada pembeli pada kadar faedah yang tinggi daripada pihak bank.

Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata pentadbiran beliau tidak bersetuju dengan apa-apa cadangan sebagai cadangan yang akan meningkatkan beban rakyat.

Beliau berkata beberapa peminjam menghadapi masalah untuk membayar balik pinjaman perumahan berdasarkan kadar faedah 6% dan ditakuti kadar faedah 18% akan menjadi terlalu berat untuk dipikul dan boleh mengakibatkan kebankrapan.

Guan Eng berkata beliau akan mengarahkan Majlis Bandaraya Pulau Pinang dan Majlis Perbandaran Seberang Prai untuk menolak aplikasi di mana kadar faedah yang tinggi dikenakan ke atas pembeli rumah.

“Kerajaan pusat mungkin berniat baik dengan mengemukakan cadangan itu tetapi ini bukan cara yang terbaik untuk membiayai rumah untuk rakyat.

“Ini bukan demi kepentingan pembeli rumah,” katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan program sifar-sisa di Taman Bagan Lalang hari ini.

Cadangan untuk pemaju perumahan yang dibenarkan untuk melakukan pinjaman wang kepada pembeli diilhamkan oleh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar minggu lalu di Perumahan Negara ke-19 dan Harta Summit 2016.

Kadar faedah yang dicadangkan untuk pinjaman yang diambil di bawah skim ini dilaporkan pilihan dari maksimum 12% dengan cagaran dan sehingga 18% tanpa cagaran.

Dalam perkembangan berkaitan, aktivis Pulau Pinang terkemuka Lim Mah Hui berkata cadangan itu adalah penuh dengan risiko dan konflik sebagai satu bahaya.

Beliau berkata pemaju mahu menjual seberapa banyak unit yang mungkin, dengan itu diadakan insentif untuk menyediakan pembiayaan kepada produk yang mereka jual tetapi mereka tidak mempunyai kepakaran untuk melakukan usaha yang wajar dan menganalisis kredit.

Bekas ahli ekonomi sebaliknya menggesa kerajaan tempatan dan negeri untuk memperkenalkan dasar-dasar yang tidak menggalakkan pembinaan rumah yang mahal.

Beliau berkata beberapa skim perumahan awam seperti sewa subsidi, perumahan awam, sewa dengan pilihan untuk memiliki dan swasta negeri pemilikan kongsi perlu diterokai dan dilaksanakan.

“Perkara terakhir bagi kerajaan lakukan adalah untuk menggalakkan lebih banyak spekulasi dan pertumbuhan pasaran hartanah yang tidak kekal dengan membenarkan pemaju untuk menjadi pemberi pinjaman,” kata ahli majlis Majlis Bandaraya Pulau Pinang dalam satu kenyataan.

-IPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements