Keputusan kerajaan untuk membenarkan pemaju hartanah untuk memberikan pinjaman perumahan kepada pembeli rumah yang tidak dapat memperoleh perjanjian gadai penuh daripada bank perdagangan tidak mungkin mempunyai kesan positif yang besar kepada pasaran kediaman di Malaysia, menurut pakar-pakar.

Penganalisis AllianceDBS, Quah He Wei berkata kesan ke atas sektor hartanah tempatan adalah kecil dan tidak mungkin untuk meningkatkan pasaran semasa yang lembap .

“Ini adalah kerana kadar faedah yang lebih tinggi yang akan ditawarkan oleh pemaju yang layak. Saya tidak pasti pemaju mana akan berminat untuk menggunakan atau menjalankan inisiatif baru ini. ”

penganalisis perbankan AffinHwang Capital Loh Jia Ying bersetuju, mengatakan bahawa orang akan dissuaded dari mengambil pinjaman itu dengan kadar faedah yang tinggi. “Perbezaannya adalah agak besar. Biasanya, kadar faedah bank adalah di antara 4.5 peratus dan 5 peratus berbanding dengan 12 peratus dan 18 peratus daripada pemaju. ”

Pada hari Khamis, 8 September, Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan mengumumkan rancangan untuk membenarkan pemaju hartanah untuk memberikan pinjaman perumahan kepada pembeli yang tidak dapat untuk mendapatkan pinjaman perumahan penuh daripada pemberi pinjaman dan orang-orang yang hanya layak untuk gadai janji separa.

“Dalam usaha untuk mengurangkan beban kepada pembeli, yang kadang-kadang sukar untuk mendapatkan pinjaman bank, kementerian telah bersetuju untuk memberikan lesen pinjaman wang kepada pemaju yang berminat, terutama pemain ditubuhkan,” kata Menteri Tan Sri Noh Omar .

“Kadang-kadang, pembeli tidak mendapat 100 pinjaman peratus, jadi pemaju boleh memberikan mereka pinjaman untuk membuat untuk kira-kira,” katanya.

Berikutan pengumuman itu, Indeks Hartanah Bursa Malaysia meningkat 2.26 mata kepada 1,208.95 mata pada Khamis, dengan 20 kaunter ke bawah, 31, manakala baki 44 tidak berubah.

Antara pemaju hartanah yang besar, harga saham individu World Development Group Eco dan Mah Sing Group tidak berubah pada RM1.34 dan RM1.60 masing-masing.

Saham SP Setia Bhd menokok empat sen atau 1.18 peratus kepada RM3.43, bahawa bagi IJM Corp Bhd meningkat lima sen atau 1.47 peratus kepada RM3.35, manakala Gamuda Bhd merosot dua sen atau 0.41 peratus kepada RM4.83.

Sementara itu, pasaran perumahan negara diramal akan melihat pertumbuhan sifar sehingga 2017 berikutan ketidaktentuan dalam ekonomi global, menurut laporan bulan Julai daripada Persatuan Penilai, Pengurus Harta, Ejen Harta dan Perunding Harta dalam Sektor Swasta.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements