Kerajaan negeri telah memperkenalkan beberapa skim tambahan untuk membantu penduduk Selangor membeli hartanah, termasuk program untuk pasangan pengantin dan pegawai polis yang bersara.

“Kami telah memperuntukkan RM7 juta untuk skim Smart Saver untuk membantu pasangan pengantin menjimatkan lebih banyak wang.

“Di bawah skim ini, pasangan akan dibenarkan untuk menyewa sebuah rumah milik negara untuk maksimum lima tahun. Kerajaan negeri akan mengembalikan 30% daripada jumlah sewa mereka dibayar, dimana pasangan boleh gunakan untuk membeli rumah di bawah skim Rumah Selangorku.

“Skim perumahan Rumah Selangorku  yang mampu dimiliki mempunyai kuota 30% untuk kakitangan Kerajaan Selangor. Berkuat kuasa 1 September, kuota 10% juga akan diperuntukkan untuk polis bersara atau veteran dan pegawai tentera yang tidak memiliki apa-apa hartanah di Selangor, “kata Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata mulai tahun depan, skim ‘Smart Selangor First Home Deposit’ yang sedia ada akan diperluas untuk memasukkan rumah-rumah Jenis B dan  Jenis C di bawah Rumah Selangorku.

“Di bawah skim ini, kerajaan akan membayar deposit 10% untuk Jenis rumah A, dihadkan pada harga RM42,000 seunit. Skim ini akan diperluaskan untuk memasukkan Jenis B dan rumah-rumah Jenis C, dengan harga antara RM100,000 hingga RM200,000.

“Ia hanya akan diberi kepada pemohon yang layak, yang dijangka akan dikembalikan deposit kemudian,” kata Azmin.

Beliau berkata semua usaha-usaha ini jatuh di bawah konsep di negeri ini iaitu “rumah memiliki demokrasi” untuk menggalakkan pemilikan harta di kalangan rakyat Selangor, terutamanya bagi pembeli rumah kali pertama daripada kumpulan berpendapatan sederhana dan pendapatan rendah.

“Kami akan terus menetapkan harga siling RM250,000 seunit untuk perumahan yang mampu dimiliki, walaupun baru-baru ini pekeliling Kerajaan Persekutuan kepada semua negeri yang harga siling dihadkan kepada RM300,000.

“Tetapi saya menggesa Bank Negara untuk menyemak garis panduan yang telah di hutang isi rumah untuk memberi pembeli kali pertama peluang untuk memiliki rumah,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan projek Rumah Selangorku terkini di Taman Putra Impiana, Puchong.

Dibina oleh anak syarikat Acmar Group Usahasama Utama Sdn Bhd, skim-18 menawarkan 380 unit di kawasan seluas 2.9ha.

Terdapat 328 unit pangsapuri di bawah skim ini, dengan saiz antara 70sq m untuk 84sq m (750 kaki persegi hingga 900 kaki persegi) dan harga antara RM100,000 hingga RM180,000 seunit.

Terdapat juga 52 unit rumah bandar di bawah skim yang sama. Mereka berharga RM250,000 setiap satu untuk 93sq m (1,000sq ft) unit.

Pengarah Eksekutif  Perumahan Selangor dan Lembaga Hartanah, Norzaton Aini Mohd Kassim berkata, permohonan untuk Rumah Selangorku adalah berdasarkan sistem merit.

“Komputer akan menentukan kelayakan pemohon menggunakan sistem mata,” katanya, mendedahkan bahawa terdapat kini 70,000 pemohon dalam senarai menunggu.

“Mata tinggi diberi, sebagai contoh, jika seseorang itu mempunyai banyak tanggungan atau jika dia mempunyai semua dokumen sokongan yang diperlukan,” katanya.

Turut hadir pada majlis itu ialah Pengerusi Jawatankuasa Perumahan Selangor Datuk Iskandar Abdul Samad, Pegawai Kewangan Negeri Datuk Noordin Sulaiman, wakil Bhd Permodalan Negeri Selangor Mohd Yusof Joned, Timbalan Yang Dipertua Majlis Perbandaran Sepang Muhammad Hafiz Shaari, Pengerusi Acmar Group Datuk Abdul Samad Maharudin, Pengarah Urusan Datuk Steven Tee dan pengarah eksekutif Johnson Tee.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements