PETALING JAYA: AllianceDBS Research berkata pasaran hartanah di Pulau Pinang telah menghadapi keadaan yang mencabar sejak 2014 kerana harga hartanah terus meningkat, walaupun pada kadar yang lebih perlahan.

“Kami melihat bahawa nombor transaksi terus menurun pada 2016 dan tidak ada tanda-tanda pemulihan dalam tempoh terdekat kerana harga tetap kekal tinggi.

“Selain itu, pelancaran hartanah telah mengalami penjualan yang tidak memberangsangkan seperti yang dilihat sebelum 2011, apabila projek mengambil 2-3 tahun untuk dijual sepenuhnya, yang berbeza dengan yang dijual pelancaran urusan yang kami telah alami lebih beberapa tahun lalu, “kata Alliance dalam satu laporan.

Walau bagaimanapun, ia berkata penyingkiran semangat spekulatif dalam pasaran hartanah juga akan meletakkan pemaju untuk pasaran yang lebih sihat.

“Kami menjangkakan projek pembangunan hartanah di lokasi menarik, dengan harga dan jualan menarik minat pembeli, untuk terus berjaya walaupun sentimen lebih lembut,” kata Alliance.

Ia menegaskan bahawa pemaju semakin agresif dalam melibatkan ejen hartanah untuk membantu pasaran pelancaran mereka walaupun di luar Malaysia, dengan persekitaran yang mencabar.

“Kami faham ejen boleh berhak mendapat sebanyak 5% daripada projek GDV, membayangkan kos pemasaran yang lebih tinggi, manakala menjual kenaikan harga boleh dihadkan oleh sentimen yang agak lemah,” kata Alliance, sambil menambah bahawa prospek ekonomi yang lebih perlahan telah menyebabkan pembeli lebih berpotensi mengambil sikap tunggu dan lihat sebelum melakukan pembelian harta.

Firma penyelidikan itu berkata pemaju juga telah menggabungkan lebih banyak rumah mampu milik di saluran paip pelancaran mereka manakala harga hartanah mutlak telah direndahkan dengan menawarkan unit binaan yang lebih kecil. Berpatutan dengan hartanah dengan infrastruktur yang sedia ada dan kemudahan kekal dalam permintaan, seperti yang terbukti dalam beberapa pelancaran di Seberang Prai.

Pemaju juga telah mencari tanah yang lebih murah di tanah besar Pulau Pinang untuk memanfaatkan permintaan untuk perumahan yang mampu dimiliki.

“Urus niaga harta tanah besar Pulau Pinang telah mendapat lebih banyak bahagian pasaran daripada Pulau Pinang dengan bahagian pasaran 55-60%, berbanding dengan kira-kira 40% pada tahun 2009,” katanya.

Pembukaan Jambatan Kedua Pulau Pinang pada Mac 2014 telah mendorong pembangunan ekonomi Batu Kawan, bandar satelit ketiga Pulau Pinang terletak di daerah Seberang Prai Selatan (South Tanah Besar Pulau Pinang).

“Terima kasih kepada sambungan yang bertambah baik, Seberang Prai Selatan mengalami pertumbuhan penduduk sebanyak 25% berbanding 2009-2014, berbanding pertumbuhan 4% di negeri ini. Inisiatif mesra pelabur kerajaan negeri Pulau Pinang untuk menggalakkan Batu Kawan melalui projek pemangkin juga telah didorong kawasan yang menjadi koridor pertumbuhan akan datang, “kata Alliance.

Dengan penyertaan pelbagai jenama terkemuka dalam industri, Batu Kawan tidak lagi dilihat sebagai mundur, tetapi bandar yang baru muncul menjanjikan gaya hidup kediaman lawatan anda di sebahagian kecil daripada kos di Pulau Pinang.

“Eco Dunia bersedia untuk menjadi salah satu daripada pemilik tanah persendirian terbesar di Batu Kawan dengan pengambilalihan baru-baru ini daripada 375 ekar tanah utama di Batu Kawan memanfaatkan prospek kenaikan sana.

“Pemaju lain yang ditubuhkan di atau berdekatan Batu Kawan termasuk Aspen Kumpulan (245 ekar), Paramount Corp (29 ekar) dan Tambun Indah (380 ekar),” kata Alliance.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements