KUALA LUMPUR: Langkah kerajaan untuk membolehkan pemaju hartanah untuk menyediakan pembiayaan sehingga 100% kepada para pembeli adalah satu kejutan yang positif kerana ia adalah satu pilihan tambahan bagi pemaju untuk meningkatkan jualan, kata CIMB Equities Research.

Lesen ini dikawal selia di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 dan Akta Pemegang Pajak Gadai 1972, dan tidak melibatkan Bank Negara. Pemaju dengan lesen dibenarkan untuk menyediakan 100% atau hanya bahagian yang tidak dilindungi oleh pinjaman bank.

“Ini menunjukkan bahawa pendirian kerajaan untuk menenangkan pasaran hartanah telah berhenti atau mula terbalik. Kekal berlebihan, pilihan utama: Eco World Development Bhd, Mah Sing Group Bhd, “katanya. Perkembangan terbaru ini juga boleh menjadi pelopor kepada lebih banyak langkah yang santai, terutamanya apabila Bajet 2017 diturunkan pada bulan Oktober. Walau bagaimanapun, kesan segera ke atas jualan boleh menjadi kecil kerana kebanyakan pemaju tidak berminat untuk memulakan, ia berkata pada hari Jumaat.

CIMB Research berkata terdapat banyak permintaan bagi pasaran perumahan  bahawa pemaju boleh meneroka. Berdasarkan pemeriksaan saluran penyelidikan itu, terdapat permintaan kukuh bagi pelancaran baru-baru ini oleh pemaju.

“Jualan hartanah semakin kuat di 2H16 berbanding 1H16, pada pandangan kami, boleh menetapkan semula kadar harga saham hartanah. Risiko kepada panggilan sektor kami adalah kemerosotan keadaan ekonomi makro, “katanya.

Untuk imbasan kembali, CIMB Research berkata perkembangan ini adalah satu kejutan yang positif kerana ia menyediakan pilihan untuk pemaju untuk meningkatkan jualan mereka.

“Tetapi kita percaya hanya pemaju dengan balance sheet yang kukuh untuk pinjaman berisiko akan mula menyediakan pembiayaan kepada para pembeli. Tambahan lagi, kadar faedah yang dihadkan pada 12% setahun (atau 18% setahun tanpa cagaran). Ini adalah lebih rendah daripada nilai ambang pulangan yang diperlukan oleh kebanyakan pemaju, “katanya.

Firma penyelidikan itu berkata kos dana pemaju tidak mungkin lebih rendah daripada bank perdagangan.

Sejak bank sudah membenarkan nisbah khidmat hutang (bahagian pendapatan digunakan untuk pinjaman perkhidmatan) sebanyak 60% -70%, pembiayaan daripada pemaju sama ada akan meningkatkan kos belian keseluruhan pembeli rumah atau menimbulkan risiko lalai kepada pemaju.

“Berdasarkan semakan kami, kebanyakan pemaju tidak berminat untuk mula menyediakan pembiayaan kepada para pembeli dalam tempoh terdekat. Tetapi mereka tidak menolak kemungkinan menawarkan beberapa bentuk kemudahan pembiayaan pada masa depan. Dalam mana-mana kes, kami percaya hanya pemaju dengan lembaran imbangan yang kukuh akan berminat untuk meneroka pilihan ini untuk meningkatkan jualan mereka.

“Antara pemaju yang kami telah liputi, Pembangunan UOA dan Mah Sing berada di dalam tunai bersih atau kedudukan tunai hampir bersih,” katanya.

CIMB Research kekal berlebihan pada hartanah Malaysia. Sektor ini kini diniagakan pada nilai 0.9 kali harga-tempah, 26% dilihat semasa krisis kewangan global tetapi 25% di bawah purata 10 tahun.

“Penilaian sektor ini adalah murah mengikut piawaian sejarah, dan kami rasa ini adalah tidak wajar kerana asas-asas sektor itu masih baik,” katanya.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements