KUALA LUMPUR: Pemaju yang layak kini boleh memohon daripada peminjam wang yang berlesen untuk menyediakan kemudahan pinjaman sehingga 100% kepada pembeli hartanah.

Lesen akan dikeluarkan oleh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 (Pindaan) 2011.

Menterinya, Tan Sri Noh Omar berkata mereka membenarkan pemaju untuk memberi pinjaman perumahan untuk mengatasi masalah yang dihadapi oleh pembeli dalam mendapatkan pinjaman bank.

“Cadangan ini adalah satu penyelesaian yang menguntungkan bagi kedua-dua pemaju dan pembeli rumah,” katanya dalam ucap tama beliau di Perumahan Negara ke-19 dan Sidang Kemuncak Hartanah di sebuah hotel di sini hari ini.

Noh berkata pemaju kini boleh mendapat keuntungan daripada jualan harta serta skim pembiayaan akhir.

“Mereka (pemaju) boleh mengharapkan pendapatan jangka panjang dengan tempoh bayaran balik pinjaman boleh menjadi antara 10 hingga 20 tahun,” katanya.

Kadar faedah bagi pinjaman yang diambil di bawah pilihan skim ini  dari maksimum 12% dengan cagaran dan sehingga 18% tanpa cagaran.

Noh berkata mereka membenarkan pemaju menyediakan kemudahan pinjaman untuk mengatasi kesukaran untuk menutup jualan.

Noh turut mengumumkan bahawa Kabinet telah meluluskan skim Rent To Own (R2O) kepada pembeli yang layak untuk unit Projek Perumahan Rakyat.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements