KUALA LUMPUR – Tiada kekurangan rumah mampu milik dalam negara ini, yang ada hanyalah isu pembiayaan akhir, menurut Glomac Bhd.

Pengarah Kumpulan Urusan dan Pengerusi, Datuk Seri Fateh Iskandar Mohamed Mansor berkata untuk memperoleh pinjaman masih menjadi kebimbangan utama di mana pembeli rumah sedang berdepan dengan penolakan pembiayaan akhir dan margin pembiayaan yang rendah ditawarkan oleh institusi kewangan.

Komen beliau secara langsung bertentangan dengan kenyataan (BNM) Bank Negara Malaysia pada Selasa yang menafikan dakwaan bahawa akses kepada pembiayaan adalah penyebab yang tidak baik untuk pembeli rumah mampu milik dan bukannya penyelesaian isu-isu asas seperti kemampuan dan kekurangan bekalan rumah yang berpatutan.

“Di lokasi tertentu, terdapat ketidakpadanan supply dan permintaan untuk rumah mampu milik tetapi tidak ada kekurangan bekalan rumah mampu milik di tempat-tempat lain,” kata Fateh pada sidang akhbar selepas Mesyuarat Agung Tahunan Glomac di sini hari ini.

Fateh juga adalah Pengerusi Persatuan Hartanah dan Persatuan Pemaju Perumahan Malaysia (REHDA).

Tetapi Fateh bersetuju dengan sentral bank yang memberi tempoh pinjaman perumahan maksimum 35 tahun adalah munasabah dan jika tempoh itu akan diregangkan, ia boleh menjadi situasi yang tegang buat peminjam.

Beliau memberi contoh model negara-negara lain di mana dua penjamin dibenarkan untuk menyokong pinjaman selama 5 hingga 10 tahun. ” Mekanisme ini yang kita belum ketahui lagi dan ia telah dilakukan di Australia. Ini adalah langkah yang perlu kita belajar. ”

Mengenai cadangan baru-baru ini oleh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar untuk membolehkan pemaju perumahan untuk memberi pinjaman kepada pembeli rumah untuk membuat “jurang” dalam pembiayaan akhir yang ditawarkan oleh bank-bank, Fateh berkata Glomac akan mengkaji mekanisme apabila Kabinet telah membuat keputusan.

“Kami tidak mempunyai kapasiti untuk membiayai 100%. Jika anda kata 10%, ia adalah sesuatu yang kami akan pertimbangkan. Kami mahu membantu pembeli dan pada masa yang sama kami perlu berlaku adil kepada mereka dan tidak boleh mengenakan bayaran faedah yang tinggi.

“Tiada pemaju hartanah yang mendapat balance sheet untuk memberi pinjaman 100 peratus. Kami bukan institusi kewangan. Ia akan ada risiko dan cabaran yang terlibat, “kata Fateh.

Selain itu, beliau berkata, pasaran hartanah akan terus menjadi sangat ‘mencabar’. “Banyak yang akan bergantung kepada bajet bulan depan. Kami ingin melihat bagaimana bajet dapat membantu, terutamanya pembeli rumah kali pertama. Apabila ada pembiayaan yang lebih baik dan bagus yang diberi kepada pembeli, ia pasti akan membantu. ”

Fateh berkata pembiayaan akhir dan margin pembiayaan yang lebih baik akan diberikan kepada pembeli rumah, terutama sekali bagi pembeli kali pertama dan pembeli rumah mampu milik; dan juga untuk kos yang lebih rendah dalam menjalankan perniagaan, yang terdiri daripada kos pematuhan dan sumbangan.

Glomac telah merancang pelancaran bernilai RM1.05 bilion bagi kewangan tahun yang berakhir pada April 30, 2017 (FY17). Prestasi keuntungan FY17 itu dijangka disokong oleh penyelesaian jualan tanah di Cheras, serta jualan sebelum RM512 juta pada akhir bulan Julai.

Kumpulan ini ditubuhkan untuk memanfaatkan sustainable demand bagi hartanah dengan talian paip RM7 bilion projek-projek yang berpotensi.

Bagi suku pertama ia akan berakhir 31 Julai, 2016, keuntungan bersih Glomac melonjak empat kali ganda kepada RM85.54 juta daripada RM21.07 juta tahun yang lalu, mengatasi keuntungan bersih FY16 sebanyak RM80.9 juta, hasil sumbangan daripada penjualan tanah untuk RM145 0,6 juta, serta kemajuan dalam projek yang sedang dilaksanakan utamanya. Pendapatan melonjak kepada RM251.42 juta daripada RM123 juta pada suku yang sama tahun FY16.

-IPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements