KUCHING, (Bernama) – Sarawak tidak akan mengambil langkah yang dicadangkan oleh Kementerian Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk membolehkan pemaju perumahan swasta untuk memberi pinjaman kepada pembeli rumah.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Haji Openg berkata, ini kerana langkah itu boleh menimbulkan risiko kewangan kepada pemaju dimana skim ini mungkin tidak dapat bertahan dalam jangka masa yang panjang.

Beliau berkata langkah itu juga boleh meningkatkan kos pembiayaan akhir, mengalihkan perhatian pemaju daripada menjalankan perniagaan teras mereka, serta mendedahkan mereka risiko kepada peminjam lalai dalam jangka masa yang panjang terutamanya jika kepercayaan kredit pembeli rumah merupakan satu isu.

“Bagi memastikan pemberian pinjaman yang bertanggungjawab, ia akan menjadi lebih baik dan lebih berhati-hati untuk pembeli rumah mendapatkan perspektif pinjaman mereka dari bank-bank yang ditubuhkan dan institusi kewangan,” katanya dalam sidang media di Pejabat Lindungan Tanah dan Lembaga Kemajuan (PELITA) di Wisma Satok di sini Khamis.

Pada 8 September yang lalu, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar mengumumkan bahawa pemaju hartanah kini boleh memohon kepada kementerian untuk lesen pinjaman wang untuk pinjaman perumahan sehingga 100 peratus daripada nilai hartanah, kerana ia akan menyediakan sumber pembiayaan tambahan bagi peminjam yang mungkin tidak layak untuk pinjaman bank.

Pihak kabinet telah diberikan taklimat mengenai program itu pada 14 September selepas beberapa rakan-rakan Noh menyatakan tempahan di atasnya, dan kemudian Noh berkata beliau telah diminta untuk menyesuaikan rancangan itu untuk mengelakkan salah guna, tetapi ia bukan terbengkalai.

Abang Johari berkata di Sarawak, untuk menangani masalah pembiayaan akhir yang mempengaruhi pembeli rumah, kerajaan negeri telah menubuhkan Mutiara Mortgage and Credit Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC), untuk memberi pinjaman kepada kumpulan yang pendapatan rendah dan pada masa ini ia memberi tumpuan kepada pinjaman kepada projek perumahan awam di bawah Program perumahan Rakyat (PPR) dan projek-projek perumahan yang mampu dimiliki HDC sendiri.

“Agensi pinjaman ini akan menjadi alternatif yang lebih baik untuk bakal pembeli rumah yang menghadapi masalah dalam mendapatkan pinjaman daripada bank. Walau bagaimanapun, Mutiara Mortgage and Credit Sdn Bhd akan mengikuti standard pengurusan pinjaman bank dalam pemprosesan permohonan pinjaman sambil memberi beberapa kelonggaran kepada pemohon yang layak dan berkelayakan, “katanya.

Beliau berkata kerajaan juga akan terus meningkatkan usaha ke arah melaksanakan inisiatif awam seperti projek PR1MA, PPR, Penjawat Awam 1Malaysia Program Perumahan, Skim Perumahan Mesra Rakyat dan Program MyHome.

Beliau menyatakan bahawa kerajaan negeri juga akan menyediakan tanah untuk pembangunan projek-projek perumahan yang mampu dimiliki di masa hadapan melalui HDC dan Perbadanan Pembangunan Borneo.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements