Stesen LRT Taman Paramount kini mempunyai tambahan 320 ruang tempat letak kereta, terima kasih kepada kemudahan park-and-ride yang baru dibina yang akan mula beroperasi pada bulan Julai.

Kemudahan ini dibiayai oleh Kementerian Pengangkutan dengan kerjasama Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) sebagai pengurus projek dan dibina di atas tanah simpanan Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang bersebelahan dengan stesen LRT.

Selain daripada ruang letak kereta tambahan, termasuk 6 tempat untuk orang kurang upaya, projek ini juga termasuk membina 25 tempat letak kereta tambahan dalam lot berasingan bagi penduduk yang berhampiran rumah pangsa Sri Aman.

ADUN Kampung Tunku Lau Weng San, yang melawat kemudahan baru park-and-ride dengan pegawai MBPJ, berkata, kawasan itu sebelum ini merupakan kawasan lapang yang tidak digunakan itu adalah terlalu besar dengan semak.

Beliau berkata ia merupakan langkah yang baik oleh Kementerian Pengangkutan untuk menggalakkan penggunaan LRT dengan menyediakan lebih banyak ruang letak kereta untuk pengguna.

Penolong Kanan Pengarah Kejuruteraan MBPJ, Noraini Mohd Din yang berada di tapak lawatan, berkata projek kos tersebut bernilai RM2.29mil.

“Ia juga bertujuan untuk mengurangkan kesesakan di Seksyen 21 Seapark dan kawasan perumahan SS1 Kampung Tunku,” katanya, kerana ramai penumpang yang memandu ke Stesen Taman Paramount untuk menaiki LRT sering meninggalkan kereta mereka dan diletakkan di bahu jalan.

Lau berkata, selama ini, penduduk telah membuat aduan mengenai isu tempat letak kenderaan di kedua-dua kawasan.

Noraini berkata kemudahan park-and-ride yang lain-lain akan dibina termasuk dua fasa di stesen LRT Taman Bahagia dan di Taman Jaya.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements